Wat is een prosumententarief?
Als je je eigen energie opwekt met zonnepanelen val je onder de ‘prosumenten’. Een prosument is een persoon die producent is en tegelijkertijd van de eigen opbrengst consumeert. Als prosument dien je een prosumententarief te betalen aan je netbeheerder. Dit is een vergoeding dat wordt gezien als een aanvullend capaciteitstarief. Het tarief wordt op jaarbasis berekend afhankelijk van het maximaal vermogen en kan verschillen per netbeheerder. Maar waarom betaal je jouw netbeheerder een tarief voor je eigen opgewekte energie?Waarom betaal je prosumententarief?
Iedere netgebruiker betaald voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De hoogte van het bedrag wat de netgebruiker kwijt is hangt af van de hoeveelheid stroom die men afneemt.Echter wek je als prosument met zonnepanelen een deel van je energie zelf op, waarbij je beschikt over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Deze terugdraaiende elektriciteitsmeter brengt stroom in mindering met de afgenomen stroom van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je geen netvergoeding betaalt als de netbeheerders kijken naar de werkelijke stroomafname. Om ervoor te zorgen dat dit geen oneerlijke situatie wordt, betaal je een bepaald aanvullend capaciteitstarief, oftewel het prosumententarief.
Veel mensen vragen zich af wat dit tarief teweeg brengt tijdens de aanschaf en gebruik van zonnepanelen. De laatste vraag die die gesteld kan worden, is dan ook een veelvoorkomende vraag.
Wat heeft het voor impact voor jou als consument?
Ondanks het prosumententarief blijven zonnepanelen rendabel. Zo bespaart een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de €800 en €900 per jaar. Hier is het prosumententarief al vanaf gehaald, wat betekent dat je een mooi bedrag bespaart per jaar. De eerste jaren zal je desalniettemin jouw duurzame investering in zonnepanelen moeten terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tegenwoordig ruim onder de 10 jaar. Nadat je de investering hebt terugverdiend, kan je volop gaan besparen met zonnepanelen.Om een goede beslissing te kunnen maken tijdens de aanschaf van zonnepanelen, wordt er aangeraden om offertes voor zonnepanelen te vergelijken. Door meerdere offertes te vergelijken, kan de consument meer informatie inwinnen en verschillende bedrijven tegen elkaar afwegen, zodat de consument de beste/voordeligste keuze kan maken en kan streven naar een duurzame wereld.