Nieuwbouw

Provincie investeert 19 mio euro in opleidingen veiligheid

Gedeputeerde Bart De Nijn en gouverneur Cathy Berx legden gisteren de symbolische eerste steen voor een nieuw opleidingscentrum voor brandweer, politie en hulpverleners. Met een investering van 19 miljoen euro is dit één van de grootste investeringen die het Antwerpse provinciebestuur deze legislatuur zal realiseren. Vanaf midden 2011 zullen daardoor alle veiligheidsopleidingen plaatsvinden op één locatie nl. Campus Vesta in Ranst. Dit zorgt ondermeer voor geïntegreerde oefeningen en kan er met dezelfde middelen méér gerealiseerd worden. Bovendien zal het opleidingscentrum een koploper zijn op het vlak van energiezuinig bouwen en vervult het op dat vlak ook een voorbeeldfunctie.

Sinds 2001 werkt het Provinciaal Instituut voor Brandweer-en Ambulanciers-opleiding (PIBA) in Ranst. Het terrein van circa 34 ha bevat oefenaccommodatie voor alle mogelijke situaties waarmee brandweerlui of ambulanciers worden geconfronteerd. Het oefendorp bevat spectaculaire onderdelen zoals een gekantelde treinwagon, een gecrasht vliegtuig, enz. Binnenkort zelfs een flatgebouw.

Op 1 januari 2006 startte de provinciale politieschool Antwerpen. Momenteel is de PPA nog gevestigd op de Luchtbal in Antwerpen en worden de gebouwen gehuurd van de stad. In 2009 werden beide scholen ondergebracht in één organisatie nl. het autonoom provinciebedrijf Campus Vesta en werd ook definitief beslist om de opleidingen van de verschillende disciplines op één locatie te huisvesten.

De bouw van het opleidingscentrum zal zorgen voor geïntegreerde en zeer kwalitatieve opleidingen. Daarnaast zal het in de toekomst ook besparingen opleveren gezien er niet meer moet gehuurd worden en lokalen en ondersteunende diensten voor de verschillende opleidingen gemeenschappelijk worden.



Provincie het bestuursniveau voor veiligheidsopleidingen

Gedeputeerde Bart de Nijn bevoegd voor veiligheid “Iedereen verwacht dat politieagenten, brandweerlieden, dringende geneeskundige hulpverleners goed opgeleid en getraind zijn. Iedereen verwacht ook dat zij voortdurend bij zijn met de nieuwste inzichten in hun vak. Wel, het provinciebestuur zorgt ervoor dat dit zo is. De provincie is tevens een ideale bestuursniveau om deze opleidingen te organiseren. Onze school speelt in op de opleidingsbehoeften van de 25 korpsen van de lokale politie binnen de provincie. Er worden zowel basisopleidingen als permanente bijscholingen gegeven. Alle brandweerkorpsen uit de regio kunnen hier in realistisch omstandigheden trainen. De ligging in Ranst is centraal waardoor de verplaatsingstijden van de cursisten beperkt blijven.”

Opleidingscentrum met krachtige uitstraling

Uit 17 kandidaten werd de architectenvennootschap Stramien cvba gekozen om de gebouwen te ontwerpen. Ten eerste een groot en nieuw hoofdgebouw. Ten tweede een gebouw voor de schietstand en praktijklokalen. Ten derde een uitbreiding van het bestaande gebouw voor de brandweeropleidingen en ten vierde ook de buitenaanleg om en rond deze gebouwen. Van een grote parking, tot een appèlplaats en van nieuwe wegenis tot groenvoorziening. Het gebouw zal een uniek uitzicht hebben omdat de buitenkant is bekleed met weervast staal. Naast de architecturale waarde, symboliseert dit de kracht van brandweerlui, politieagenten en medisch personeel die zelfs onder moeilijke omstandigheden hun werk uitvoeren. Het bouwproject wordt gerealiseerd door de Antwerpse Bouwwerken en moet opgeleverd worden in juli 2011. Daarna kan de politieopleiding van de Noorderlaan naar Ranst verhuizen.

Voorbeeldproject naar energiezuinig bouwen

De opleidingsgebouwen zullen ook een voorbeeld zijn voor energiezuinig bouwen. Het gebouw zal stevig geïsoleerd worden en een energiewaarde hebben met E-peil E-50. Ter vergelijking: een gewoon huis heeft gemiddeld E-90 en bij een nieuwbouw wordt gestreefd naar E-70. Zo heeft het gebouw ondermeer fotovoltaïsche zonnepanelen 40m² zonnecollectoren voor warm water, daglichtsturing van de verlichting verlichting via bewegingsdetectie,… en nog talloze andere energiezuinige toepassingen. Het gebouw is ook goed geïsoleerd. Het is het niet alleen luchtdicht, maar heeft het ook thermisch onderbroken raamkaders. De gevelisolatie is 14cm en de dakisolatie maar liefst 20cm.

Gedeputeerde De Nijn: “Met dit opleidingscentrum investeren we 19.140.000 euro. Inderdaad veel geld, maar het provinciebestuur is er van overtuigd dat de veiligheid van onze inwoners, deze investering meer dan waard is. De extra investering van 1,5 miljoen euro om het gebouw energiezuinig te maken, verdienen we terug op de energiefactuur binnen de 10 jaar.”