De (onder)aannemers, arbeiders en medewerkers wekten het ontwerp van architect Xaveer de Geyter tot leven. Resultaat: een markante toren van bijna 60 meter hoog. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “Bij deze wens ik dan ook onze aannemers, hun onderaannemers en alle arbeiders en medewerkers van de ondernemingen Democo en Denys te danken voor hun reeds geleverde werk. Nu gaan we ook helemaal de laatste rechte lijn in, met als nieuw belangrijk moment de ingebruikname in najaar 2018.” Volgende week verdwijnt één van de twee torenkranen. Ondertussen staat het gebouw helemaal in de stelling voor het aanbrengen van isolatie en muurankers.
Het gebouw groeide gestaag op twee solide voeten die samen 3000 kubieke meter beton bevatten. In de voorste voet bevinden zich het onthaal en de ontvangstruimten. In de achterliggende voet krijgen technische ruimten en de cafetaria voor het personeel een plaats. Het volledig glazen congrescentrum staat pront tussen de twee voeten. De imposante stalen wenteltrap in het congrescentrum is zopas veilig geplaatst.
Vanaf verdieping 4 tot en met 10 zijn er kantoorruimten voor provinciale medewerkers. Deze verdiepingen zwenken, torsen en zorgen samen met de 683 driehoekige ramen voor het unieke uitzicht van dit overheidsgebouw.
Op verdieping 11 en 12 zijn er vergader- en leslokalen, archief en een bib. De bibliotheek is een sterk stuk vakwerk, helemaal opgetrokken in staal. De gedeputeerden, de gouverneur en hun medewerkers krijgen een kabinet op de 13e en 14e verdieping. De patio die zich uitstrekt over twee verdiepingen, haalt bij mooi weer de zon in huis.
© Tine Van Leemput – Bogaerts
Feiten en cijfers
Gedeputeerde bevoegd voor Infrastructuur, Ludwig Caluwé: “Het nieuwe provinciehuis wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid. Die toekomst is weliswaar afgeslankt, maar met nog heel wat belangrijke grondgebonden bevoegdheden. We centraliseren in dit nieuwe provinciehuis het personeel, dat nu vaak nog verspreid werkt over verschillende gebouwen. Dit nieuwe gebouw is ook een uiting van waar de provincie Antwerpen in de toekomst voor wil staan: efficiënt, afgeslankt, modern, open, dynamisch, klantvriendelijk en duurzaam.”De ruwbouw van de toren bevat anderhalf miljoen ton staal. Het nieuwe provinciehuis beschikt over een vloeroppervlakte van ongeveer 23.000 m² (opmerkelijk minder dan de vroegere 52.000 m²) en bijkomend ongeveer 9.500 m² parking en 22.000 m² park. Op het dak komen 134 zonnepanelen. De hoge duurzaamheidsklassen met een K-peil van 20 en een E-peil van 38 zal de provinciale, ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. Het gebouw zal bijna energieneutraal zijn. In de kantoorruimtes komen enkel schuine wanden. Medewerkers zullen in het nieuwe gebouw maximaal digitaal werken aan 620 flexibele werkplekken. Er zijn werkplekken voor 80 procent van de werknemers. Dit resulteert samen met het digitale werken en het flexibeler omgaan met ruimte in een compacter gebouw.