Op Batibouw 2018 pakt Qbus uit met nieuwigheden in alle productgamma’s.
Nest, Bose en Televic op de Ubie Internet of Things gateway
In een slimme woning of slim gebouw vind je zowel centrale automatiseringssystemen, eigen applicaties van de verschillende technieken (app voor de verwarmingsketel, app voor de ventilatie, app voor de noodoproep,...) en ook meer en meer slimme consumenten-toestellen zoals Sonos-muzieksystemen, Philips Hue-lampen, Nest-thermostaten, … “Ubie is een besturingssysteem die slimme toestellen, losse technieken en centrale automatiseringssystemen koppelt”, zegt Tom Vanden Bussche, CEO van Qbus. “Voor de automatisering van nieuwe gebouwen of woningen wordt nog steeds voor traditionele automatiseringssystemen gekozen. Vergelijk het met het netwerk in een gebouw: de backbone blijft een 100% betrouwbare bekabelde oplossing, en waar nodig worden draadloze uitbreidingen gekoppeld. Ubie zorgt ervoor dat die automatiseringssystemen naadloos verbonden kunnen worden met slimme toestellen of nieuwe technieken die als uitbreiding worden toegevoegd; onmiddellijk, of na 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar. Want zoals steeds blijven nieuwe Qbus ontwikkelingen compatibel met vroegere versies.”Zo wordt via de “Alles Uit”-knop ook het Bose muzieksysteem uitgeschakeld, of worden de Hue lampen aangestuurd door de bewegingsdetector van het automatiseringssysteem. In rust-en verzorgingstehuizen zorgt Ubie ervoor dat de activatie van de Televic noodoproep automatisch de verlichting aanschakelt, de radio wordt uitgezet en een spreek-luisterverbinding via een IP camera wordt geactiveerd.
Naast de Qbus, KNX en Modbus TCP/IP automatiseringssystemen en de Sonos en Hue slimme toestellen worden op Batibouw de nieuwe Ubie-applicaties van Bose, Nest en Televic voorgesteld. Binnenkort komt ook een Software Development Kit op de markt waardoor de integratie van slimme toestellen en automatiseringssystemen met Ubie nog sneller en makkelijker kan verlopen.
Ubie zorgt niet alleen voor de integratie van al die verschillende systemen zodat deze kunnen gevisualiseerd en bediend worden alsof het één systeem zou zijn. “Via Ubie kunnen ook sferen en klokken op een intuitieve wijze door de eindgebruiker worden ingesteld, of kunnen e-mail of SMS berichtjes worden gestuurd indien er iets gebeurt in de woning. Daarnaast zorgt Ubie ook voor het administratieve aspect van gebruikers- en toestellenbeheer”, aldus Vanden Bussche.
DALI: Stand-Alone Dali Broadcast module en DALI sensoren
In de wereld van de verlichting is er de laatste jaren een opkomst van verschillende stuurtechnologieën. “Ons gamma aan lichtsturing is zeer uitgebreid” zegt Vanden Bussche. “0-10V, 1-10V, PWM, universele 220V dimmers, DMX-stuurmodules, DALI interfaces; deze zitten allemaal sinds lang in ons gamma. Dit jaar lanceren we twee DALI sensoren, en een DALI broadcast module.”De DALI-sensoren worden rechtstreeks op de DALI-bus gekoppeld, en worden eveneens via de Qbus configuratiesoftware ingesteld. Er is een standaard DALI sensor die bij installatie op 2,5m hoogte een detectiebereik van 7m diameter heeft, en een “high-bay” DALI sensor die op een maximale hoogte van 15 meter kan worden geïnstalleerd voor een detectiebereik van 40 meter diameter.
Daarnaast wordt op Batibouw ook de Stand-Alone DALI broadbast module gelanceerd. Net als de andere Qbus Stand-Alone modules kunnen die zonder de Qbus Controller werken. Gezien DALI steeds meer voorkomt, ook in residentiële projecten, gebeurt het dat één of twee armaturen in een woning DALI-gestuurd zijn. Met de Stand-Alone DALI broadcast module kunnen maximum 64 DALI ballasten verdeeld over twee DALI kringen gedimd worden met standaard drukknoppen. Zoals steeds heeft ook deze Stand-Alone module standaard een Alles Uit- en Paniekknop aan boord. Samen met de andere Qbus Stand-Alone schakel- en dimmermodules kan zo een instap-oplossing geboden worden om een woning of gebouw op een betaalbare manier future-proof te maken.
Uitbreiding van het Tastu fingerprint-proof schakelaargamma: Display, Stand-Alone schakelaars én bijpassende afdekplaten in glas.
In 2016 lanceerde Qbus het Tastu schakelaargamma. Tastu’s zijn intelligente schakelaars uit glas die diverse functies kunnen vervullen: van het bedienen van verlichting en rolluiken, over het openen en sluiten van deuren tot het creëren van sferen. De bediening is eenvoudig: via een simpele aanraking wordt de actie gestuurd. Een speciale coating vermijdt dat deze glasschakelaars vol vervelende vingerafdrukken zouden staan.In 2017 werd het Tastu gamma uitgebreid met enkelvoudige, dubbele en drievoudige afdekplaten met 71mm hartafstand, die passen op Niko schakelmateriaal. Deze afdekkaders zijn zowel beschikbaar in wit als zwart glas, en zijn net als de Tastu schakelaars fingerprint-proof.
Op Batibouw worden zowel de Tastu Display als de Tastu Stand-Alone (SA) schakelaars gelanceerd.
De Tastu Display heeft een ingebouwd kleurenscherm om zo te zien wat je bedient. Vier uitgangen kunnen rechtstreeks bediend worden, en door verder te scrollen kunnen nog eens 16 additionele uitgangen aangestuurd worden. De ingebouwde temperatuursensor laat toe om de Tastu Display als thermostaat te gebruiken, en de proximity-sensor zorgt ervoor dat het scherm enkel oplicht als het scherm bediend wordt.
In tegenstelling tot de slimme Tastu schakelaars en de Tastu Display die enkel op de Qbus bus – en dus met een Qbus controller – werken, werken de Tastu Stand-Alone schakelaars rechtstreeks met andere Qbus Stand Alone modules (relais, dimmers) en zelfs met teleruptoren van andere merken. Deze Tastu SA schakelaars worden gevoed door dezelfde voeding van de teleruptoren, zolang die tussen 12 en 24V AC/DC zit. De Tastu SA schakelaars worden uitgebracht met 1, 2 of 4 toetsen, in wit en zwart fingerprintproof glas. Ook deze schakelaars hebben RGB LEDs achter de toetsen zitten.
Bezoek Qbus van 22 februari tot 4 maart 2018 op Batibouw, Hall 9, stand 9204B