Dinsdag 23 januari 2007 staat bij radio 2 volledig in het teken van de gevaren van CO vergiftiging.
Onder het motto 'Radio 2 geeft je zuurstof' stuurt Radio 2, in samenwerking met de Bouwunie - gratis - erkende installateurs op pad die geïnteresseerden met raad en daad bijstaan. Bij Radio 2 in Brussel geeft een telefoonpanel van specialisten, tussen 7 en 15 uur, antwoord op vragen van luisteraars. In Ochtendpost, Huisraad, Middagpost en Memo wordt de aandacht voor de actie hoog gehouden door middel van gesprekken met installateurs, praktische en meest gestelde vragen van luisteraars, sfeerstukken, reportages en dergelijke.
Bouwunie telt onder haar leden meer dan 1.600 installateurs CV. Ze vond een aantal onder hen onmiddellijk bereid om vrijwillig mee te werken aan deze preventiedag. Bouwunie hamert immers al jaren op de noodzaak van een correct geplaatste verwarmingsinstallatie, die regelmatig wordt nagezien en onderhouden om CO-vergiftiging te voorkomen en dit alles door een vakman.
Het besluit over het onderhoud en het nazicht van stookinstallaties voor de verwarming van gebouwen en de aanmaak van warm verbruikswater dat door de Vlaamse Regering op 8 december 2006 werd goedgekeurd op initiatief van minister Peeters komt hier voor een groot gedeelte aan tegemoet. Hierdoor zullen centrale verwarmingsketels ouder dan 15 jaar een eenmalige keuring moeten ondergaan. Op basis daarvan zal de gebruiker eventueel verbeteringen aan het systeem moeten aanbrengen of de ketel moeten vervangen.
Naast een keuring moeten stookinstallaties ook periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties bestaan al jaarlijks voor stookinstallaties die werken met vloeibare of vaste brandstof (bv. mazout, kolen of hout). Door de nieuwe regeling moeten binnenkort ook gasgestookte centrale verwarmingsketels een tweejaarlijkse inspectie ondergaan.
Bouwunie is ervan overtuigd dat dit besluit zal bijdragen tot een modernisering van de huidige wetgevingen en een positief effect zal hebben op het leefmilieu inzake uitstoot van CO2, NOXiden enzovoort.
Bouwunie betreurt wel dat de individuele stooktoestellen (bv. op mazout of kolen, gaskachels en gasgeisers) niet onder het besluit vallen. Nochtans veroorzaken deze toestellen nog vaak CO-vergiftigingen. Jaarlijks vallen enkele tientallen dodelijke slachtoffers door slechtwerkende toestellen die bovendien meer milieuvervuiling veroorzaken.
Ook installaties met een nominaal vermogen van minder dan 20 kW vallen niet onder het besluit. Nochtans worden nu meer en meer woningen opgetrokken waar dergelijke installaties voldoende zijn (omwille van nieuwe technieken, betere isolatie, ...). Deze zouden door de mazen van het net glippen hoewel de fabrikant hiervoor ook een periodiek onderhoud voorschrijft.
De ervaring leert tenslotte dat de consument het vaak niet nauw neemt met de onderhoudsplicht. Er is immers geen sprake van gerichte controles. Zo laat nu slechts een derde van de eigenaars/huurders zijn cv-mazoutinstallatie regelmatig onderhouden. De overheid zal het publiek dus via sensibiliseringscampagnes moeten warm maken voor dit besluit en de uitvoering ervan.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam