Algemeen

Ramen parkeert ondergronds tegen 2005

GENT - De Brugse architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe mogen aan Ramen een ondergrondse parking bouwen. Op het dak maken ze plaats voor tien woningen mét tuintje. Het hele project moet begin 2005 af zijn.

In Ramen, tussen Hoogstraat en Burgstraat, ligt nu een parkeerterrein met ruim 100 plaatsen. Eind 1998 besliste het stadsbestuur daar een ondergrondse parking te bouwen. Op de begane grond wilde men een kantoorgebouw voor het Parkeerbedrijf, woningen en appartementen. Voor dit project schreef Gent een wedstrijd uit.

Er kwamen vier laureaten uit de bus. Winnaar werden Tomas Nollet en Hilde Huyghe uit Brugge. Zij zorgden in Gent al voor de renovatie van de directeurswoning aan de Opgeëistenlaan en kregen dit jaar een eervolle vermelding in de provinciale wedstrijd voor architectuur voor het CM-gebouw in Maldegem. Stéphan Beel uit Brugge werd tweede, Dirk Coopman en GWM uit Gent eindigden gelijk derde.

Het bekroonde ontwerp belooft een parkeergarage met 266 plaatsen. De drie niveaus aan de voorkant liggen een halve verdieping hoger dan de drie aan de achterkant (zoals in de Korte Meer). Schepen Karen Temmerman: ,,De parking van Sint-Michiels draait heel goed, maar het zou een parking moeten zijn waar de wagens vlug roteren. Daarvoor zijn er echter te veel abonnees. Die zouden we liever elders willen. Ramen wordt dan ook in de eerste plaats een parking voor abonnees.''

Plannen
Het dak van de parking, in de Brouwersstraat, wordt ,,bouwgrond'' voor tien woningen . Achteraan (kant Komijnstraat) kan men op het lagere parkeerdak 1,5 m aarde storten, zodat die woningen over een tuin kunnen beschikken. De kopers van de kavels mogen hun eigen architect kiezen. Wel moet het ontwerp in het kader passen. Op de hoek van Ramen en de Brouwersstraat komt een kantoorgebouw , met de in- en uitrit van de parking. Het Parkeerbedrijf kocht intussen kantoren boven de Sint-Michielsparking. Daar trekt de dienst begin volgend jaar naartoe. De 500 á 600 vierkante meter in Ramen komen ter beschikking van een andere stadsdienst. Naast het kantoorgebouw in Ramen wil het ontwerp vijf appartementen verkopen. De grootte varieert van 140 tot 200 vierkante meter. Het stadsbestuur zou het dossier graag aanbesteden in mei 2003. Als de werken eind 2003 kunnen starten, zou het hele project begin 2005 af moeten zijn. De kostprijs van de parking wordt op 5,65 miljoen euro geraamd. Het kantoorgebouw zou een klein miljoen euro kosten. (DAL)

De voorontwerpen zijn tot 14 juni te zien in het Administratief Centrum aan het Zuid.
Build for Life