De nok waarmee de balkons in Maastricht aan de stalen kolom waren bevestigd, was veel te klein en slecht gedetailleerd.
De betonnen nok was door de balkonbouwer volgens ontwerp gebouwd, maar aan dat ontwerp viel het nodige af te dingen. De wapening had verder door moeten lopen en de nok had veel groter moeten zijn. Met bouten was de nok aan de kolom bevestigd. Onderzoeker Walraven verbaast zich er vooral over dat er zo weinig reserve was ingebouwd in de constructie. Niet alleen had de nok groter gedimensioneerd moeten zijn, er had nog een kolom moeten staan langs de andere zijde van de balkons.
Het afschuiven van het onderste balkon van de nok was volgens Walraven in gang gezet door een te lichte console waarmee de kolom beneden aan de kelderwand was bevestigd. Volgens het oorspronkelijke ontwerp moest de kolom afsteunen op die wand, maar door aanpassingen tijdens het ontwerp pakte dat anders uit. De console is toen zich tijdens de bouw problemen openbaarden met chemische ankers bevestigd, maar volgens Walraven zat er toen al te veel spanning in de constructie. Injectienippels in de balkonplaten die nog op hun plek hangen getuigen nog van een poging om scheurvorming in de balkons te bestrijden.
Isokorf
Het onderzoek van Walraven focust overigens vooral op de Isokorf. Die waren bij de balkons correct gemonteerd en goed gedimensioneerd. Ook het verhaal dat er door temperatuursinvloeden sprake zou zijn van metaalmoeheid houdt volgens Walraven geen stand.
Hij heeft onderzoeksresultaten gezien van de universiteit van Karlsruhe die dat duidelijk weerleggen. En in een productiefout gelooft hij niet. Daarvoor waren de aanwijzingen op de rampplek voor de oorzaak te duidelijk.
Het onderste balkon is volgens Walraven van de nok geschoven, waarna de vijf boven elkaar gelegen zijn gaan hangen aan de kolom waarop ze moesten steunen.
Schock is nu naar buiten gekomen met de informatie omdat het bedrijf veel schade ondervindt van de affaire. Direct na de ramp viel de naam van zijn ophangconstructie en ging alle aandacht uit naar die voor leken onbegrijpelijke ophanging. Veel opdrachtgevers hebben op het laatste moment afgezien van hun constructie
Zwarte Piet
Aannemer Smeets reageerde vrijdag fel op de beweringen van Schock en Walraven. Op de radio liet directeur Smeets weten het onbehoorlijk te vinden om over de ruggen van bewoners en andere betrokkenen nu de schuldvraag uit te vechten. Westra vindt dat hij lang genoeg gezwegen heeft en grote schade ondervindt van de onduidelijkheid die zo lang in stand wordt gehouden. Hij doet nu zijn zegje en hoopt daarna weer in de anonimiteit weg te zakken, omdat hij helemaal geen partij is in het conflict, maar wel vanaf het begin de zwarte Piet kreeg toegespeeld.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam