Duurzaam Bouwen

Rapport PwC over zonneenergie schiet tekort in onderbouwing

Vorige week plaatsten wij op bouwenwonen.net een artikel over de groeiende markt voor zonne-energie op basis van een rapport van Price Waterhouse Coopers. Belangenvereniging voor betaalbare zonne-energie AFASE wist ons te melden dat de onderbouwing van het bewuste rapport ernstig tekort schiet in het onderbouwen van de claims. De belangenvereniging heeft ons verzocht om het onderstaande interview, dat verscheen op duurzaambedrijfsleven.nl te publiceren.

Een rapport van PwC bagatelliseert het verlies van banen in de Europese zonne-energiesector door importheffingen. Die analyse schiet ernstig tekort, zegt belangenvereniging AFASE.

Daarmee krijgt een loopgravendiscussie tussen twee belangenorganisaties in de Europese zonne-industrie een nieuw hoofdstuk. Inzet is een voorstel van de Europese Commissie voor de invoering van importtarieven op Chinese zonnepanelen. Die tarieven kunnen oplopen tot 67,7 procent.

Zeer onverstandig, zei de Alliantie voor Betaalbare Duurzame Zonne-energie (AFASE) eerder al, daarmee komen 242.000 banen in Europa in gevaar. Onzin, reageerde tegenpartij EU ProSun, waarin vooral Europese producenten van zonnepanelen vertegenwoordigd zijn. Zoveel banen zouden er niet eens zijn in de Europese zonnesector. Sterker nog, heffingen zouden de Europese markt juist sterker maken. EU ProSun is een voorstander van de tarieven, omdat dit de concurrentie van producenten uit China afzwakt.

EU ProSun baseerde zich daarbij op een rapport van PwC dat de claims van AFASE onderzocht. AFASE, op zijn beurt, vindt het rapport van PwC ernstig tekort schieten. In een officiële reactie stelt de organisatie dat “[het PwC-rapport] incorrecte aannames maakt en opzichtig faalt in het onderbouwen van zijn eigen analyse dat importtarieven een netto positieve impact hebben op de werkgelegenheid, zoals wordt beargumenteerd door EU ProSun.”

“Je hoeft geen afgestudeerd econoom te zijn om te zien dat importheffingen zullen leiden tot een hogere prijs,” zegt een woordvoerder van AFASE. “En bij een hogere prijs zal de vraag afnemen. We snappen niet hoe je kunt betogen dat een stijgende prijs geen effect heeft. Dan zeg je eigenlijk dat de importheffing niets aan de situatie zal veranderen. Waar doen we het dan voor?”

AFASE denkt dat de tarieven wel degelijk banen zullen kosten en dan vooral bij de installateurs van zonnepanelen, niet toevallig zijn belangrijkste groep supporters. De organisatie stelt dat het om ongeveer 6.000 banen in Nederland gaat. “Voor 1.500 banen van NedCar staan we op het Malieveld, maar hier maken we ons geen zorgen over.”

Fundamenteel anders
In een reactie gaat AFASE uitgebreid in op de inhoudelijke punten van het PwC-rapport. De strekking: het rapport schiet op meerdere punten tekort. Het allereerste punt gaat over de 242.000 banen die er niet eens zouden zijn in Europa. “Ons onderzoeksbureau Prognos heeft rekening gehouden met explosieve groei die we vanaf 2012 hebben gezien,” zegt de woordvoerder. “Die groei wordt afgezwakt door heffingen.”

PwC wijst ook op het feit dat in de VS al sinds vorig jaar importheffingen gelden op Chinese zonnepanelen, maar daar juist 14.000 banen zijn ontstaan. AFASE reageert dat die heffingen niet gelden op Chinese zonnepanelen, maar alleen op zonnecellen. “Het is een zonnepanelendiscussie in Europa, een onderdelendiscussie in de VS.”

De vergelijking met de Amerikaanse markt gaat op meer punten mank. In de VS is er bijvoorbeeld veel meer vraag naar dunne-filmzonnecellen die amper in China worden geproduceerd. Grote zonneparken worden vooral gebouwd met niet-Chinese producten, waar in Europa China de markt juist domineert. Heffingen in Amerika treffen dus sowieso een kleiner deel van de markt.

Tot slot wijst AFASE erop dat PwC nergens kwantificeert hoe heffingen een positief effect op de markt kunnen hebben. `Je ziet bijvoorbeeld geen analyse dat de productie weer helemaal naar Europa zal verplaatsen. Er zal geen substitutie zijn en als die er al zal zijn, dan verplaatst de productie van China naar Japan en Korea. Niet terug naar Europa.`

Boter-op-het-hoofddiscussie
Daarmee lijkt de discussie te verzanden in een welles-nietesverhaal. Onderliggend aan de discussie is het principiële punt dat overheidssteun van concurrerende economieën nooit getolereerd mag worden. Geef China een vinger en ze nemen je hele hand, lijkt de angst in Brussel. “Dat is een boter-op-het-hoofddiscussie,” aldus AFASE. `Ook in Nederland en Europa wordt in het kader van onze klimaatdoelen veel subsidie aan bedrijven gegeven. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.`

Heffingen zijn vooral slecht voor Nederland, benadrukt AFASE. `Ten eerste zijn een minister en een Kamerdelegatie net vol enthousiasme teruggekomen uit China. Daar liggen enorme kansen die worden geschaad door deze tarieven. Ten tweede lopen we achter bij ons duurzaamheidsdoel van 14 procent groene energie in 2020. We zitten in een fase waarin we alles uit de kast moeten halen om die doelstelling te realiseren. Daar is zonne-energie voor nodig.`