Vastgoed

Rechtsbijstand voor huurders onder druk

Staatssecretaris Teeven wil de gefinancierde rechtsbijstand voor huurders afschaffen. Dat blijkt uit een brief die vrijdag gepubliceerd is. Op dit moment betalen huurders met lage inkomens alleen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage als zij voor de kantonrechter komen. De Woonbond vindt dat huurders toegang moeten blijven houden tot de rechter, ook als zij een laag inkomen hebben.

Teeven schrijft dat hij de gefinancierde rechtsbijstand voor huurgeschillen niet langer mogelijk wil maken. Hij wil dat die bij de huurcommissie worden opgelost, in plaats van voor de kantonrechter.

Erik Maassen, senior beleidsmedewerker bij de Woonbond, vindt dat een slecht argument: "Een groot deel van de geschillen over de huurprijs en de servicekosten wordt momenteel al door de huurcommissie behandeld.
Voor de kantonrechter komen meestal zaken die na een beroep op de huurcommissie nog niet zijn opgelost. De huurcommissie kan de verhuurder namelijk niet dwingen achterstallig onderhoud ook uit te voeren of te veel betaalde huur of servicekosten ook daadwerkelijk aan de huurder terug te betalen."

Huurders niet voor 'wissewasje' naar de rechter

Volgens Teeven gaan huurders voor elke `wissewasje' naar de rechter. Dat is niet het geval. Huurders die de stap naar de kantonrechter zetten, doen dat meestal om iets af te dwingen bij hun verhuurder. Dit is regelmatig nodig, omdat verhuurders een uitspraak van de huurcommissie dus naast zich neer kunnen leggen. Maassen: "Als de gefinancierde rechtsbijstand voor dergelijke zaken wordt afgeschaft, wordt het voor huurders met lage inkomens veel lastiger. Een huurder die te veel huur heeft betaald, zal straks zijn geld niet meer terugkrijgen omdat dit te duur geworden is. Dat is onbestaanbaar."

Huurder gedaagde partij in fors deel huurrechtzaken

In een fors deel van de huurrechtzaken die voor de kantonrechter komen is de huurder de gedaagde partij. Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken waarbij een verhuurder voor de rechter wil afdwingen dat de huurder alsnog van alles betaalt of accepteert, op straffe van ontruiming. De Woonbond vindt het onbegrijpelijk dat huurders, die op die manier dakloos zouden kunnen worden, geen beroep zouden kunnen doen op gefinancierde rechtsbijstand.

Huurcommissie niet toegankelijk voor huurder geliberaliseerde woning

Teeven redeneert dat de huurcommissie wel wat zaken van de kantonrechter over kan nemen. Hij lijkt niet te beseffen dat de huurcommissie niet toegankelijk is voor huurders in de geliberaliseerde sector. Door de krapte op de woningmarkt komen steeds meer huurders in geliberaliseerde woningen terecht, terwijl ze dat financieel nauwelijks kunnen opbrengen. Afschaffen van gefinancierde rechtsbijstand zou hen elke mogelijkheid tot een betaalbare oplossing bij huurgeschillen ontnemen.