Vastgoed

Recordaantal van 9.887 vastgoedmakelaars in België

Het aantal nieuwe vastgoedmakelaars zit al jaren in de lift. Vorig jaar klokte het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) af op 9887 leden, een nieuw record! Dat blijkt uit het BIV-jaarverslag voor 2016, dat gisteren gepubliceerd werd. Het vastgoedberoep blijft uitermate populair. Mogelijk zal het totaal aantal vastgoedmakelaars dit jaar nog de kaap van de 10.000 leden overschrijden. Het beroep is streng gereglementeerd, met een stagetraject, een vormings- en verzekeringsplicht en een na te leven deontologie. Al die zaken houden mensen niet tegen om te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar.

“De strenge reglementering van het beroep, houdt mensen duidelijk niet tegen om vol overtuiging te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar.”
Stefaan Leliaert, voorzitter BIV.


6% meer aanvragen om stagiair te worden: ontluikende interesse voor syndicschap?

Ook het aantal stagiairs groeit aan. Er werden in 2015 exact 500 nieuwe Nederlandstalige stagiairs ingeschreven (471 in 2015). Bij de nieuwe titularissen nam het aandeel licht af, maar opvallend is dat er op beide kolommen meer interesse blijkt voor het syndicusberoep dan vorig jaar (23 nieuwe stagairs tegenover 13 in 2015 en 24 nieuwe titularissen tegenover 11 in 2015). Syndicus staat al een tijdje bekend als een knelpuntberoep en mogelijk heeft dat de gestage opmars in de hard gewerkt. De cijfers zijn echter relatief, gezien de uitstroom (het aantal weglatingen op de syndicuskolom) nog steeds groter is dan de instroom.
 

867 klachten tegen vastgoedmakelaars: bijna 25% minder dan vorig jaar. Een duidelijk dalende trend.

Er kwamen vorig jaar 867 klachten binnen bij de Uitvoerende Kamer van het BIV, die klachten rond deontologische inbreuken onderzoekt. Dat zijn er bijna een kwart minder dan in 2015.

Die klachten leidden tot 252 beslissingen, waarbij 46 schrappingen (117 in 2015) werden opgelegd en 89 schorsingen (120 in 2015) werden uitgesproken. Een mogelijke verklaring voor de terugval van het aantal klachten is dat er op 1 januari 2016 een collectieve verzekeringspolis in werking is getreden, waardoor klachten omwille van niet-verzekerde makelaars wegvielen.
 

545 dossiers tegen illegale makelaars: een hardnekkig fenomeen

De dienst Opsporing behandelt dossiers rond onwettige uitoefening, die zich voordoet als nepmakelaars, die dus zonder erkenning opereren, makelaarsactiviteiten uitvoeren. De dienst opent een dossier na elke binnengekomen klacht en spoort deze nepmakelaars op via eigen privédetectives, die ook zelf proactief onderzoeken kunnen instellen. Er kwamen vorig jaar 545 dossiers binnen. Het BIV brengt gevallen van illegale makelaardij voor de rechtbank en trok in 43 van de 46 vonnissen aan het langste eind, waardoor de betrokkenen werden veroordeeld. Voor het BIV blijft het wegfilteren van deze oplichters een prioritaire taak, zodat de consumenten in vastgoedland enkel met professionals te maken krijgen.