Positieve fiscale maatregelen en steun voor de sector
De bouwsector reageert overwegend positief op het nieuwe federale regeerakkoord. Zowel Embuild als Bouwunie zijn tevreden dat bouwen en renoveren fiscaal aantrekkelijker blijft. De btw op renovatie blijft behouden op 6% en wordt niet verhoogd naar 9%, zoals eerder overwogen. Ook verkoopprojecten van sloop en heropbouw blijven permanent onder het verlaagde btw-tarief vallen, terwijl de btw op de levering en plaatsing van warmtepompen de komende vijf jaar daalt van 21% naar 6%.Volgens Embuild-CEO Niko Demeester zijn deze maatregelen essentieel: "De komende vijf jaar moeten we 375.000 bijkomende woningen realiseren en het renovatieritme moet minstens vier keer sneller. Dit akkoord is een stap in de goede richting om een wooncrisis te voorkomen."
Ook Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens is tevreden dat de regering gehoor heeft gegeven aan belangrijke vragen uit de sector. "Onze sector, een sector in nood, heeft behoefte aan een daadkrachtige regering die noodzakelijke beslissingen kan en durft nemen." De organisatie verwelkomt daarnaast de uitbreiding van fiscaalvriendelijke overuren, de afschaffing van het Federal Learning Account en administratieve vereenvoudiging bij overheidsopdrachten.
Arbeidsmarkt en competitiviteit
Beide bouworganisaties juichen maatregelen toe die de arbeidsmarkt flexibeler en competitiever maken. De plafonnering van sociale werkgeversbijdragen en de beperking van werkloosheid in de tijd zijn positieve stappen. Ook de herinvoering van de proefperiode wordt gezien als een stimulans voor werkgevers om sneller nieuwe werknemers aan te nemen.Toch is er ook kritiek. Een maatregel die op weinig steun kan rekenen, is de verplichting voor werkgevers om gedurende twee maanden 30% van de ziekte-uitkering van arbeidsongeschikte werknemers te betalen. Bouwunie wijst erop dat deze maatregel een extra last vormt voor bedrijven, al worden de vele kmo's in de sector hiervan vrijgesteld.
Verzet tegen extra administratieve verplichtingen
Een punt van zorg is de invoering van een check-out systeem op bouwwerven. Zowel Embuild als Bouwunie zijn hier fel tegen gekant."In onze sector bestaat al een verplichte aanwezigheidsregistratie via Checkinatwork. De bijkomende check-out is puur administratief en zal vooral bonafide bedrijven treffen, terwijl malafide spelers zich hier sowieso niet aan zullen houden," stelt Demeester. Hij waarschuwt dat deze maatregel kan uitgroeien tot een boetesysteem dat fouten bestraft zonder fraude effectief tegen te gaan. Bouwunie voegt daaraan toe: "Dit is een zoveelste voorbeeld van papieren veiligheid. Een check-out verhoogt de veiligheid op onze werven niet, maar zorgt enkel voor extra rompslomp voor de werkgever."
Wettelijke hervormingen moeten in overleg gebeuren
De plannen om de Wet Breyne te moderniseren en een nieuwe wettelijke beschermingsregeling voor consumenten in te voeren bij casco- en grote renovatieprojecten roepen gemengde reacties op. Bouwunie vreest dat deze wijzigingen zullen leiden tot meer administratieve lasten voor bouwbedrijven zonder toegevoegde waarde voor de consument.Beide organisaties benadrukken dat nieuwe wetgeving rond consumentenbescherming, een volwaardige ombudsdienst voor de bouw en een eventuele uitbreiding van de garantietermijn naar drie jaar enkel in nauw overleg met de sector mogen worden uitgewerkt. Zoniet dreigt de maatregel meer problemen te creëren dan op te lossen.