Maar waaruit bestaat nu een goed functionerend regenwatersysteem? De essentiële onderdelen zijn een voorraadtank (met bij voorkeur een minimum inhoud van 3.000 liter), een elektrische pomp met een keerklep op de zuigleiding die de terugvloei naar de tank belet, een onderhoudsvriendelijke filter en een leidingenstelsel naar de aftappunten.
In de meeste gemeenten van Vlaanderen kan men bij renovaties profiteren van een subsidie voor een regenwaterput of –installatie die minstens twee afnamepunten heeft. In bepaalde gevallen kent de provincie nog een extra subsidie toe. Het totale bedrag van de subsidie kan zo in sommige gevallen oplopen tot € 1.000. Bij nieuwbouw is het aanleggen van een regenwaterinstallatie met minstens twee afnamepunten zelfs verplicht en wordt het niet gesubsidieerd.
Bovendien werd sinds 2014 een nieuwe Vlaamse verordening van kracht, waarbij een regenwaterput én de recuperatie van regenwater in veel meer gevallen verplicht wordt. Nieuwe woningen met een oppervlakte van meer dan 100 m² zullen bijvoorbeeld verplicht worden om een regenwaterput van minimum 5000 liter te voorzien.
Op Batibouw 2016 stelt Wilo de volgende regenwaterrecuperatiepompen voor: AF Basic, AF Comfort, TWI 5 SE en HiMulti. Bovendien, biedt het bedrijf de particulier eveneens een garantie van 5 jaar (enkel geldig op de centrifugaalpomp) aan.
Een didactische stand zal het publiek alle oplossingen tonen die Wilo aanbiedt om regenwater te recupereren. Pompen en systemen in werking alsook didactisch materiaal waarmee in enkele seconden de gerealiseerde besparing berekend wordt dankzij het gebruik van regenwater.
Van donderdag 25 februari tot en met zondag 6 maart 2016
vindt men WILO op Batibouw
te Brussels Expo in Paleis 7 stand 409
vindt men WILO op Batibouw
te Brussels Expo in Paleis 7 stand 409