Hoe het komt dat de bijdrage zo fors kon verlagen, is eenvoudig te verklaren. Met de ‘oude’ energieheffing zijn de schulden uit het verleden grotendeels weggewerkt: meer dan 700 miljoen euro om overschotten aan groenestroom- en warmtekrachtcertificaten op te kopen. Daarnaast komen twee grote biomassacentrales er zo goed als zeker niet, waardoor een voorziene steun van ruim 4 miljard aan groenestroomcertificaten wegvalt.
Vanaf 2018 gaat het alternatief voor de energieheffing in voege. Die bestaat deels uit een lichte verhoging van het groenestroomquotum van 20,5 naar 21,5%, op de factuur vertaald in een groenestroombijdrage, en deels uit een basisenergieheffing. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik, kost dit in totaal maximaal 9 euro.
Engagementen voor de toekomst meegerekend
In het nieuwe systeem zit alles verrekend. Het opkopen van de laatste overschotten aan certificaten. De engagementen voor de toekomst die we nodig hebben om in Vlaanderen tegen 2020 de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen: 6,4 miljoen zonnepanelen, 280 windmolens en 432 GWh warmte-energie. En verder ook investeringssteun voor nieuwe technologieën (zoals kleine windmolens en batterijen).Er blijft wel nog 1.400 GWh over – van de 25.074 GWh om onze doelstellingen in 2020 te halen – waarvoor nog niet bepaald is via welke technologie. Dat staat bijvoorbeeld voor 150 windmolens en 3 miljoen zonnepanelen. ‘Ook die laatste 5% kunnen we halen tegen 2020. Onze plannen zijn reeds zeer ambitieus, maar als iedereen meedoet kan het wel degelijk!’, aldus Bart Tommelein. Hij benadrukt tot slot dat hij samen met de Vlaamse regering de markt van de groenestroomcertificaten van nabij zal opvolgen. Zodat indien nodig onmiddellijk de juiste aanpassingen kunnen gebeuren.