Architectuur

Rem Koolhaas drukt stempel op Rotterdam

Eindelijk mag een van 's werelds invloedrijkste architecten gaan bouwen in de stad waar hij werd geboren. Rem Koolhaas (1944), bij het grote publiek bekend van de televisietorens in Peking en de bibliotheek in Seattle, gaat aan de slag in Rotterdam.
,,Ik werk hier al dertig jaar'', zei de architect woensdag, verwijzend naar 1975 toen hij het Office for Metropolitan Architecture oprichtte. ,,In die tijd is de stad ontzettend veranderd: complexer en internationaler en door de bevolkingssamenstelling veel interessanter.”

In Rotterdam bleef Koolhaas' bijdrage tot op heden beperkt tot de Kunsthal (1992). Dat lijkt te veranderen; drie projecten van de hand van Koolhaas in de Maasstad staan op stapel.

Over een aantal jaar moet het centrum van de stad een forse kubus rijker zijn. In het gebouw - in de volksmond al de 'kaas van Koolhaas' genoemd - moeten woningen, kantoren, winkels en mogelijk een nieuw theater en (stads)museum samenkomen. Het 85 meter hoge gebouw moet ruim een half miljard euro kosten, zo rekende Koolhaas vorig jaar zomer voor.

Als het aan verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA) ligt, blijft het daar niet bij. In juli werd een tien jaar oud ontwerp van Koolhaas afgestoft. Op Zuid, aan de oever van de Maas, moet een verticale stad verrijzen.

Lees verder op Architectenweb.nl