Verwarming & Sanitair

Remeha installeert eerste waterstofketels in proefproject

Remeha installeert eerste waterstofketels in proefproject
Remeha, toonaangevend producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw, heeft als eerste verwarmingsfabrikant met succes een waterstofketel geïnstalleerd in een woonproject in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. “Dit project toont aan dat je ook met een gas een huis kan verwarmen op een efficiënte, economische én ecologische manier”, zegt Christophe Leroy, managing director van Remeha Belgium. “Bij de verbranding van waterstofgas komt, in tegenstelling tot aardgas, immers geen CO2 vrij.”

Primeur

Remeha is al meer dan een jaar bezig in de eigen R&D-omgeving om deze brandstof toe te passen in verwarmingsketels. Nu is er een eerste proefproject op grote schaal in Nederland, waar Remeha zijn hoofdzetel heeft. In samenwerking met netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning¬stichting Ressort Wonen is een bewoond appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg uitgerust met waterstofketels. Nog nooit eerder werden huizen verwarmd met hoogrendementsketels op waterstof. “Deze ketel kan je huis verwarmen, zonder de extra isolatiekosten (of grote renovatie) die je bijvoorbeeld bij een warmtepomp nodig hebt”, zegt Christophe Leroy.

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum. Maar liefst 75 procent van de atomaire massa is waterstof. Op aarde komt het echter niet in geïsoleerde vorm voor. Waterstof (chemisch symbool H) verbindt zich immers direct met andere moleculen, voornamelijk zuurstof (chemisch symbool O). Waterstof kan je op verschillende manieren aanmaken. In Europa is elektrolyse de meest gebruikte methode. Elektriciteit wordt dan door water (H2O) gestuurd waardoor het water zich weer opsplitst in de moleculen waterstof (H) en zuurstof (O). Bij de verbranding van waterstof met zuurstof is het restafval… water. Doordat er geen CO2 vrijkomt, is dit een mooi antwoord op de klimaatdoelstellingen van 2050.

Als de stroom die je nodig hebt voor het elektrolyseproces, duurzaam is opgewekt via zonne-energie of windenergie, dan heb je een 100% groene en duurzame oplossing.

Remeha installeert eerste waterstofketels in proefproject

Schakel in de energietransitie

Remeha is overtuigd van het belang van een energietransitie. Volgens Christophe Leroy is waterstof slechts één van de antwoorden. "We hebben momenteel alle opties nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Warmtepompen kunnen perfect functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen, maar voor bestaande woningen scoren die minder. Dan kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn. Deze ketels zijn immers identiek aan bestaande gasketels inzake dimensies en aansluitingen en kunnen perfect werken op hoge temperatuur.’’

Bestaande infrastructuur

Belangrijk voordeel is dat waterstof eenvoudig getransporteerd en opgeslagen kan worden. Hiervoor kan ook het bestaande aardgasdistributienet met beperkte aanpassingen perfect hergebruikt worden. Dat bleek uit onderzoek van Kiwa, de Nederlandse technisch dienstverlener in testen, meten en certificeren (vergelijkbaar met het Duitse TÜV).

Opslag van duurzaam opgewekte energie

Daarnaast is waterstof ook de perfecte manier om energie uit zon en wind op te slaan. In de winter heb je bijvoorbeeld weinig zon. Dus moet je in de zomer, als er veel zon is, de opgewekte energie opslaan. Batterijen lopen langzaam leeg waardoor de periode tussen zomer en winter niet overbrugd kan worden.

Die opgewekte elektriciteit omzetten naar waterstof (via elektrolyse) is een manier om energie voor een langere termijn op te slaan. Als je dan warmte nodig hebt, kan je de energie gebruiken voor de Remeha waterstofketel.

Toekomstvisie

“Er gaan steeds meer stemmen op om fossiele brandstoffen als olie en aardgas af te bouwen en zelfs te bannen. Maar door waterstof te gebruiken ‘vergroen’ en verduurzaam je gas op dezelfde manier als PV-panelen en windenergie dat doen voor elektriciteit. In de toekomst kan waterstof, naast groen gas, all-electric en warmtenetten een alternatief zijn voor duurzame verwarming van woningen”, besluit Christophe Leroy.