Duurzaam Bouwen

Rendement zonnepanelen nog 2 tot 3 keer hoger dan sparen

Zonnepanelen geven momenteel een veel hoger rendement dan de gemiddelde beleggings- of spaarproducten. Volgens onderzoek van Solvari is met zonnepanelen een effectief financieel rendement van 12,5% per jaar goed mogelijk. Dat is twee tot drie maal meer dan spaardepositoʼs op dit moment kunnen bieden. “In economische tijden als deze en met de huidige energieprijzen zijn investeringen in het zelf opwekken en besparen van energie het meest rendabel. Isolatie en zonne-energie zijn hier een goed voorbeeld van”, zegt Solvari mede-oprichter Nick de Korte. De prijzen van zonnepanelen zijn als gevolg van overproductie in Azië de laatste tijd gigantisch gedaald, terwijl de elektriciteitsprijzen juist al een tijdje in de lift zitten. Hierdoor is het goedkoper geworden om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen dan dit af te nemen bij een energieleverancier.

Subsidies halveren terugverdientijd

De huidige Vlaamse subsidieregelingen maken het nog interessanter om zonnepanelen te installeren. Doordat per opgewekte 1.000 kWh een groenestroomcertificaat ter waarde van € 250,- wordt toegekend, kan men geld ontvangen voor de elektriciteit die zelf gebruikt wordt. Door de overheidssteun wordt de terugverdientijd van zonnepanelen gehalveerd tot gemiddeld 4 à 5 jaar. Wie voor 31 maart 2012 een installatie plaatst heeft maar liefst 20 jaar lang recht op premies. Daarnaast levert de vermeden inkoop een flinke besparing op de energierekening op. Volgens onderzoek van Solvari kan de besparing over de totale levensduur van de zonnepanelen (circa 25 jaar) gemakkelijk oplopen tot meer dan € 20.000,-.

Vergelijken loont

Tussen de talloze installateurs van zonnepanelen in Vlaanderen bestaan grote verschillen in gebruikte systemen, service en prijs. Het loont dus om verschillende installateurs te vergelijken, alvorens tot aanschaf over te gaan.
“Door meerdere offertes naast elkaar te leggen en te vergelijken kan al snel enkele honderden euroʼs bespaard worden op de aanschafkosten”, aldus De Korte.