Ventilatie

Renovatie en de nieuwe installatie-eisen: ventilatie in de hoofdrol

Renovatie is een ‘hot item’. Momenteel wordt slechts 0,7% van de in totaal 3 miljoen Vlaamse woningen per jaar gerenoveerd. Met het Renovatiepact van minister Turtelboom moet de huidige lage renovatiegraad omhoog worden getrokken en de energieprestatie van de woningen geoptimaliseerd worden. De eisen worden dan ook steeds strenger. De keuze van het juiste ventilatiesysteem wordt daarom steeds belangrijker. FIAQ, de Belgische federatie ter promotie van gezonde luchtkwaliteit, onderstreept dit belang en benadrukt daarnaast het gezondheidsaspect.

EPB-regelgeving steeds strenger

De EPB-regelgeving en de eisen op het gebied van thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat worden steeds strenger. Waar vandaag E-peil 60 verplicht is voor nieuwbouw, wordt deze eis stapsgewijs aangescherpt tot E30 oftewel bijna energieneutraal in 2021. Het Renovatiepact van de Vlaamse Overheid wil alle Vlamingen overtuigen om te investeren in energiebesparing in hun woning en er voor zorgen dat er in 2021 geen energieverslindende woningen meer zijn. Om slecht presterende installaties te ontmoedigen en zo een besparing op energie en CO2-uitstoot te realiseren in het bestaande gebouwenpark, zijn sinds 1 januari 2015 ook bij verbouwing en renovatie installatie-eisen van kracht. Ventilatie is daarbij een speerpunt.

Installatie-eisen bij renovatie

Een nieuw geplaatst of vervangen centraal ventilatiesysteem dat voorziet in mechanische toevoer en afvoer (systeem D) moet voorzien zijn van een warmteterugwinapparaat met een warmteterugwinrendement minstens 75%. Voor de (vraaggestuurde) systemen A en C zijn ook mogelijk maar daarvoor zijn geen bijkomende eisen gesteld. Warmteterugwinning kost in eerste instantie energie, maar bespaart uiteindelijk energie omdat hiermee de woning efficiënter op temperatuur blijft in de winter. Door de warmterecuperatie kunnen er 20 tot 25 E-peilpunten gewonnen worden en is een lagere energiefactuur bovendien het resultaat.

Binnenklimaat essentieel voor comfort én gezondheid

Naast isolatie en energieprestatie, is ook het binnenklimaat een pijler van de EPB-wetgeving. Een slechte binnenluchtkwaliteit kan een nefaste invloed hebben op onze gezondheid. Een recente studie van de Stichting tegen Kanker toonde zelfs aan dat de binnenlucht in Belgische woningen vaak nog van slechtere kwaliteit is dan de buitenlucht. Ventileren is dan ook essentieel om de impact van slechte lucht op onze gezondheid te minimaliseren. Een D-systeem heeft een hoger ventilatiedebiet en filtert bovendien vervuilende stoffen uit de lucht. Een lagere CO-overschrijding en minder polluenten zijn het resultaat.

Wouter de Beukelaar, woordvoerder van FIAQ benadrukt: “Wij onderstrepen het belang van ventilatie bij het renoveren van een woning. De energieprestatie van een ventilatiesysteem is belangrijk voor de EPB-eisen en het E-peil. Vanuit FIAQ willen we nogmaals benadrukken dat ook gezondheid en comfort en dus een gezonde binnenlucht een maatstaf moeten zijn bij de keuze van een ventilatiesysteem.”