Verbouwen

Renovatie-shocktherapie goede zaak, maar zorg voor goede randvoorwaarden

Renovatie-shocktherapie goede zaak, maar zorg voor goede randvoorwaarden
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert een zogenaamde 'shocktherapie' voor renovatie in. Hierover bericht de krant De Standaard vandaag. "Uiteraard is renoveren belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming. Ook als bewoner pluk je er ook de vruchten van. Je energiefactuur daalt en je krijgt meer wooncomfort. En we moeten daar niet flauw over doen, een renovatieverplichting levert werk op voor de bouwsector", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

In die zin staat Bouwunie positief tegenover de renovatieverplichting. Maar ze plaatst toch ook enkele kanttekeningen. "Om al die renovaties rond te krijgen, heb je heel veel aannemers en arbeidskrachten nodig. Ook van buiten de stad. Files, Lage EmissieZones, circulatieplannen en de parkeerproblemen weerhouden 4 op 10 Vlaamse aannemers er nu al van om opdrachten in de grote steden aan te nemen. Brussel vormt hier geen uitzondering op. En dat de bouw kampt met een tekort aan arbeidskrachten, is ook al langer gekend", aldus Waeytens.

Volgens Bouwunie zal Brussel een soepele houding moeten aannemen om alles gebolwerkt te krijgen. De bouworganisatie denkt bijvoorbeeld aan het snel en vlot afleveren van vergunningen voor inname openbare weg of afvalcontainers en administratief haalbare en betaalbare manieren om als niet-Brusselse bouwonderneming de stad in en uit te rijden en er te parkeren. Daarnaast blijft het belangrijk om meer volk naar de bouw te lokken en om te blijven investeren in steunmaatregelen voor wie wil renoveren. Specifiek vraagt Bouwunie om de isolatiepremies en premies voor dubbele beglazing te verhogen en uit te breiden. "Voor Vlaamse zelfstandigen en kmo's is het, gezien de huidige economische situatie, een opportuniteit om hun werkgebied uit te breiden naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als het Gewest natuurlijk aan de gevraagde randvoorwaarden voldoet", besluit Waeytens.