Algemeen

Renovatieplicht en bouwuitdagingen in Vlaams regeerakkoord

Renovatieplicht en bouwuitdagingen in Vlaams regeerakkoord
Het Vlaams regeerakkoord biedt kansen voor de bouwsector om belangrijke uitdagingen aan te pakken. Zowel Embuild Vlaanderen als Bouwunie staan klaar om mee te werken aan de voorgestelde maatregelen, maar zien ook noodzaak tot optimalisatie op verschillende vlakken.

Bouwsector klaar voor actie

Volgens Embuild Vlaanderen is de bouwsector er klaar voor om bij te dragen aan een "warm en welvarend Vlaanderen." Ze prijzen het regeerakkoord voor het stellen van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen als topprioriteit en omarmen de focus op innovatie en extra investeringen in infrastructuur. "Het is nu tijd om snel over te gaan tot actie en concrete maatregelen te nemen," aldus Embuild. Daarbij legt de organisatie de nadruk op het vereenvoudigen van administratieve processen en het verbeteren van het vergunningsbeleid. Dit zijn volgens hen cruciale stappen om het Vlaamse bouwlandschap efficiënter te maken.

Optimalisatie van de renovatieplicht

Hoewel Embuild Vlaanderen positief is over veel aspecten van het akkoord, uiten ze wel hun bedenkingen over het schrappen van het toekomstpad voor de renovatieplicht. Dit toekomstpad zou volgens hen belangrijk zijn om duurzame ontwikkelingen te stimuleren. Ze staan echter open voor overleg met de regering om samen te werken aan een toekomstbestendig renovatiebeleid.

Bouwunie benadrukt eveneens het belang van een optimale renovatieplicht. Jean-Pierre Waeytens, topman van Bouwunie, stelt: "Op korte termijn creëer je meer financiële ademruimte voor consumenten door de versoepeling, maar op lange termijn is het cruciaal om te streven naar een hogere energie-efficiëntie." Hij pleit voor een individueel renovatiemasterplan dat huiseigenaren verplicht om binnen twee jaar na aankoop van een woning een plan in te dienen dat aantoont hoe ze over een periode van 10 tot 15 jaar hun woning naar een hoger energielabel zullen renoveren.

Samenwerken voor een duurzame toekomst

Zowel Embuild Vlaanderen als Bouwunie onderstrepen dat samenwerking met de Vlaamse regering essentieel is voor het succes van het beleid. Ze zijn vragende partij om hun expertise en inzichten in te brengen. Bouwunie benadrukt hierbij het belang van een gefaseerde aanpak om zogenaamde "lock-ins" te vermijden, waarbij bijvoorbeeld alleen het dak geïsoleerd wordt zonder rekening te houden met bredere structurele verbeteringen. Dit leidt op lange termijn tot een minder efficiënt resultaat.

"Een goed renovatieplan vermijdt tijdelijke oplossingen en zorgt ervoor dat investeringen op een logische en gestructureerde manier gebeuren," aldus Waeytens. Ook Embuild ziet deze samenwerking als essentieel om niet alleen de bouwsector, maar ook Vlaanderen vooruit te helpen.

Met de gezamenlijke inzet van beide organisaties lijkt de bouwsector klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en Vlaanderen verder te verduurzamen.