Vastgoed

Renoveren als huurder, kan dat?

De renovatiehuurovereenkomst is een contract tussen de verhuurder en de huurder waarin zij afspreken welke renovatiewerken mogen plaatsvinden, en wie daarvoor betaalt. Voor Belgen is een woning veel meer dan een dak boven je hoofd. De Belgen staan erom bekend erg honkvast te zijn en daarom te kiezen voor duurzame en degelijke woningen. Geen houten huisjes of prefabconstructies voor ons, maar onverwoestbare bakstenen huizen. We steken dan ook veel energie in de afwerking en verbetering van onze woningen, ook wanneer het om huurwoningen gaat. Almaar meer huurders willen hun huurwoning een upgrade geven en aanpassen aan hun specifieke noden, om er beter én langer van te kunnen genieten.

Renovatiehuurovereenkomst

De renovatiehuurovereenkomst is een handig hulpmiddel om renovaties in huurwoningen te stroomlijnen. Je kunt een renovatiehuurovereenkomst afsluiten bij het aangaan van de huurovereenkomst, maar je kunt een lopend huurcontract evengoed ‘uitbreiden’ tot een renovatiehuurovereenkomst. Wanneer is zo’n overeenkomst zinvol?

Als de huurwoning voldoet aan de minimumnormen inzake veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid, kun je een overeenkomst afsluiten waarin duidelijk staat welke renovatiewerken de huurder wil uitvoeren, en binnen welke termijn dat zal gebeuren. Neem hierin ook de tegenprestatie van de verhuurder op.

Als de huurwoning niet aan de minimumnormen voldoet, gelden er strengere voorwaarden. Zo mogen er tijdens de overeengekomen duur van de werkzaamheden geen huurgelden gevorderd worden. Deze essentiële werken zijn namelijk de wettelijke verantwoordelijkheid van de verhuurder. Toch is het ook in dit geval belangrijk een duidelijke renovatiehuurovereenkomst te tekenen.

De tegenprestatie van de verhuurder kan bestaan uit een vermindering of kwijtschelding van de huur voor een bepaalde periode. De verhuurder kan ook afzien van zijn recht om een herziening van de huurprijs te vragen, of afstand doen van zijn recht om de overeenkomst vroegtijdig op te zeggen. Als huurder en verhuurder bepaal je samen de (combinatie van) tegenprestaties.

Werken uitgevoerd?

Wanneer de renovatiewerken erop zitten, moet er een oplevering plaatsvinden. Dat betekent dat de huurder en verhuurder ter plaatse komen en samen vaststellen dat de werken tijdig en correct werden uitgevoerd.