Duurzaam Bouwen

Renoveren tot bijna-nulenergie hoeft geen toekomstmuziek te zijn

Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. Ook bij renovatie wordt een doorgedreven energiezuinige aanpak steeds belangrijker. Dankzij de nieuwe website futurfantastic.be kunnen (kandidaat-)verbouwers hierop nu al anticiperen. Ze vinden er heel wat info en tips om hun woning te renoveren tot een huis waarin het comfortabel toeven is en de energiefactuur drastisch omlaag gaat. Bovendien beperkt Futurfantastic zich niet tot praktisch advies. Er wordt bovenal het goede voorbeeld gegeven. ‘Jan en Marie’ tonen er vanaf mei – niet voor niets de renovatiemaand – , stap voor stap, via posts en leerrijke filmpjes, hoe ze hun woning op een kostenbewuste manier ombouwen tot een bijna-nulenergiewoning.

De Futurfantastic.be-challenge

‘Jan en Marie’ kochten onlangs een woning in de Schoonselhoflei in Antwerpen van AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed- en stadprojecten van de stad Antwerpen. Hun droomhuis, vinden ze, maar op energetisch vlak is het zo lek als een zeef. Omdat energie almaar duurder wordt, kiezen ze, samen met architecten- en studiebureau denc!-studio, voor een renovatie tot een bijna-nulenergiewoning. Daarmee richten ze zich meteen al op de Europese richtlijnen voor 2021 voor nieuwbouwwoningen*.

Maar is een bijna-nulenergierenovatie vandaag al realistisch? Hoe begin je eraan ? Wat kosten de ingrepen? Welke besparing levert dat op? Kan je de werken faseren, afhankelijk van het beschikbare budget? En hoe pak je de technische details aan?

Op al deze vragen krijg je op www.futurfantastic.be concrete antwoorden. Geen vrijblijvende beloftes, maar feiten en cijfers. Alles wordt geïllustreerd aan de hand van blogposts en filmpjes van de daadwerkelijke verbouwing van ‘Jan en Marie’.

Jouw renovatie

Onder het webonderdeel ‘Jouw renovatie’ worden op www.futurfantastic.be op een heel overzichtelijke manier bijna alle mogelijke maatregelen opgelijst en besproken om het energieverbruik en de CO²-uitstoot te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat - en dus de waarde - van bestaande woningen te verbeteren.

Wie één (of méér) van de buttons onder ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’ of ‘technieken’ aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.

Met ‘Jouw renovatie’ en de blog van ‘Jan en Marie’ bewijst Futurfantastic.be heel concreet dat een zeer energiezuinige- en comfortabele woning binnen ieders bereik ligt. Ook voor eigenaars van een bestaande woning.



Multi-Comfort Sustainable Habitat

Het Futurfantastic.be-project is een initiatief van isolatiefabrikant Isover, Gyproc-gipssysteemoplossingen, hoogrendementsbeglazingsproducent Saint-Gobain Glass, mortelfabrikant Weber en zonne-energiesysteemaanbieder Saint-Gobain Solar Systems, en krijgt de steun van Reynaers aluminium, dakvensterfabricant Velux, verfproducent Sigma en warmtepompproducent Daikin.
Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass, Weber en Saint-Gobain Solar Systems maken alle deel uit van de Saint-Gobain-groep die overal ter wereld zogenaamde Multi-Comfort Sustainable Habitat-pilootprojecten opzet. Al deze pilootprojecten beantwoorden aan de talrijke Multi-Comfortcriteria die de groep internationaal heeft uitgestippeld: een zeer laag energieverbruik, gekoppeld aan een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid. Ze presteren bij oplevering steevast beter op al die criteria dan wat de nationale markt op dat moment voorschrijft. De Saint-Gobain-pilootprojecten kunnen dan ook als een soort modelwoningen van de toekomst worden voorgesteld. Zo zette Saint-Gobain België met Passief-Live al een passief-nulenergienieuwbouwproject op punt.

Futurfantastic.be trekt resoluut de kaart van renovatie. Niet verwonderlijk, want door de schaarse en dure nieuwbouwgrond wordt er almaar meer gerenoveerd. Tevens stimuleert de overheid een energiezuinige aanpak door het verstrekken van premies voor energiezuinige ingrepen. Vanaf mei reikt ook Futurfantastic.be de verbouwer een helpende hand.

Meer info?

Surf naar www.futurfantastic.be.

* Een richtlijn van de Europese Unie bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe woningen bijna-nulenergiewoningen moeten zijn: gebouwen die zo goed geïsoleerd en zo luchtdicht zijn, dat de energievraag extreem laag is en waarbij het beetje energie dat nog nodig is voor verwarming moet worden opgewekt door hernieuwbare energiebronnen. Hiermee wil Europa de uitstoot van CO2 en broeikasgassen verminderen. Tegelijkertijd betekent dit dat ons wooncomfort er enorm op vooruit zal gaan en onze energierekening drastisch zal dalen.

Ook bij de renovatie van een huis zijn er heel wat ingrepen mogelijk die de energierekening aanzienlijk verminderen: isoleren, glas vervangen, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen... Met het oog op 2021 zijn er voor verbouwingen op dit moment nog geen echte regels opgesteld, maar het spreekt voor zich dat wie aan een grondig renovatieproject start, best nu al kiest voor een zeer energiezuinige aanpak.