Architectuur

Residentie Miramar in Brussel beschermd

Residentie Miramar in Brussel beschermd
Brussel zet in op de bescherming van haar modernistische architectuur. De Residentie Miramar werd ontworpen om bezoekers van de wereldtentoonstelling van 1958 te ontvangen. Het gebouw heeft dus niet enkel een grote architecturale waarde, maar ook een grote symbolische waarde voor onze stad. Het gebouw is ontworpen rond de principes van het modernisme en maakt gebruik van de typische materialen van die periode. Het is een belangrijke getuige van een tijdperk.

We zetten in ons beleid uiteraard in op de bescherming van art nouveau en art deco parels maar gaan ook zeer actief naoorlogse architectuur beschermen, om de fouten die Brussel in het verleden maakte te vermijden, zegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed
Pascal Smet.


"Deze erkenning van het Miramar-gebouw door het Gewest versterkt een reeds dynamisch beleid voor de instandhouding van het erfgoed in Sint-Joost. Wij mogen ons verheugen, want dit architectonische pand, symbool van het naoorlogse modernisme, heeft inderdaad maar weinig sporen nagelaten die zo belangrijk zijn als deze," aldus burgemeester Emir Kir.


Geschiedenis van het gebouw

Het gebouw werd opgetrokken in de nabije omgeving van het Noordstation, een plaats met grote mobiliteitsmogelijkheden door de nabijheid van het treinstation. Het gebouw werd net voor Expo 58 gebouwd. De residentie was oorspronkelijk voorzien als hotel voor het bezoekersonthaal van de Expo.

De Residentie Miramar is een appartementsgebouw met commerciële ruimten op het gelijkvloers en werd opgetrokken volgens de plannen van architect Claude Laurens. Ze kwam tot stand in de context van de aanleg van de Noord-Zuidverbinding. De verschillende woonhuizen die aanvankelijk op het terrein in Sint-Joost-ten-Node stonden, werden afgebroken en het braakliggend terrein werd in oktober 1956 openbaar verkocht door de Nationale Dienst voor de voltooiing van de Noord-Zuidverbinding.

De blauwe en witte glasalpanelen en de bijzondere vensterindelingen geven het gebouw een kleurrijk en speels karakter dat geassocieerd wordt met de architectuur uit het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog. Typerend voor de periode is het gebruik van de eveneens speelse boemerangvorm die het gebouw een zekere dynamiek geeft.

De bescherming volgt op een aanvraag die de gemeente in juli 2020 heeft ingediend en kreeg een gunstig advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Voortaan worden de gevels, daken en circulatieruimtes (de inkomhal, de twee trappenhuizen, de liften en de gangen) van de Residentie Miramar beschermd.

Dankzij de beschermingsmaatregel kan het goed worden geherwaardeerd en blijven bestaan. Het blijft perfect mogelijk om het aan de specifieke noden van een handelsactiviteit aan te passen. De herwaardering van de benedenverdieping is een stimulans om terug te keren naar de leesbaarheid van het oorspronkelijke ontwerp.

Residentie Miramar in Brussel beschermd
Adres van het goed: Sint-Lazarusplein 1, Sint-Joost-ten-Node