Nieuwbouw

Rives Ardentes, de toekomstige ecowijk van Luik, komt er nu echt wel snel aan

Rives Ardentes, de toekomstige ecowijk van Luik, komt er nu echt wel snel aan
Symbolische eerstesteenlegging
Willy Demeyer, burgemeester van de stad Luik, heeft afgelopen vrijdag de eerste ‘symbolische’ steen gelegd in aanwezigheid van NEO-LEGIA – een consortium van ontwikkelaars Jan De Nul Group, Willemen Groep en CIT Blaton - en Philippe Lallemand, CEO van Ethias. Zo is de langverwachte herontwikkeling van start gegaan van het stadsdeel Coronmeuse tot een gemengd, duurzaam en gezellig woongebied langs de Maas.

Met deze ‘symbolische’ eerstesteenlegging voor de ecowijk Rives Ardentes, willen de publiek-private partners, de Stad Luik en NEO-LEGIA, de aandacht vestigen op de manier waarop hun oorspronkelijke ambities vandaag op het terrein vorm krijgen.

Deze nieuwe manier van leven en wonen in de stad is een voorbeeld voor de toekomst. De wijk Rives Ardentes brengt wonen, werken en leven op één plek samen, met een focus op zachte mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. Alle generaties vinden er hun gading, en het enorme verkoopsucces bevestigt dat. Op dit ogenblik zijn er al meer dan 140 van de 200 reeds vergunde wooneenheden gereserveerd.

Op 21 oktober hebben de burgemeester en het consortium van ontwikkelaars het symbolische startschot gegeven voor de bouwwerken. De genodigden scheepten in op het île Monsin en voeren naar het stadsdeel Coronmeuse waar zij een voorproefje kregen van de toekomstige wijk.

Rives Ardentes, de toekomstige ecowijk van Luik

Willy Demeyer, burgemeester van Luik: “De ontwikkeling van dit programma, samen met de privésector en binnen het wettelijke kader van de concurrentiedialoog, is een primeur in Wallonië. Zowel wat betreft de omvang als de kenmerken ervan. En daar mogen we trots op zijn. Ik ben ook zeer verheugd dat 10% van de woningen is gereserveerd voor mensen met een gemiddeld inkomen, wat een sociale mix mogelijk maakt, een wezenlijk onderdeel van de Luikse geest."


Frédéric Loriaux, bestuurder-directeur van CIT Blaton: “Rives Ardentes is een duurzaam voorbeeldproject in België. Wij hebben ervoor gekozen om 80% van de totale oppervlakte als open ruimte te behouden. Wij hebben doelbewust geopteerd voor leefbaarheid door voorrang te verlenen aan de zachte mobiliteit. Daarvoor bouwen we een ondergrondse parking met 1.000 parkeerplaatsen. Ook de nieuwe tramlijn zal tot in deze ecowijk doorgetrokken worden. Rives Ardentes wordt een autoloos stadsdeel met respect voor de natuur en het cultureel erfgoed: wij renoveren de historische gebouwen ‘l’Equerre’ en ‘Le Grand Palais’ en integreren ze perfect in dit hedendaagse concept.”


Dirk Van Rompaey, directeur civiele werken bij Jan De Nul Group: “Wij kiezen ook doelbewust voor duurzaamheid bij de uitvoering van de werken. We hergebruiken oude blootgelegde funderingen voor de versteviging van infrastructuurwerken. We saneren eerst de sites en voeren de uitgegraven grond via het water af. Op dit ogenblik hebben we al 71.000 m³ materiaal afgevoerd - waaronder grond, klinkers, asfalt, maar ook beton. Op die manier hebben we 1.300 vrachtwagens uitgespaard. Deze saneringswerken worden gefinancieerd door het Europese Fonds EFRO en SPAQUE. Onze ecologische voetafdruk is aanzienlijk gedaald, iets wat volledig past binnen het concept van de ecowijk Rives Ardentes.”


De ecowijk Rives Ardentes zal een echte stadswijk zijn met een mix aan functionaliteiten.

In het stadsdeel Coronmeuse, dat 25 hectaren beslaat, ontwikkelt NEO-LEGIA in partnerschap met de stad Luik de nieuwe ecowijk Rives Ardentes. De herinrichting van de wijk waar in 1930 en 1939 wereldtentoonstellingen plaats vonden, werd in 2017 toegekend aan NEO-LEGIA.

Het gaat om een project met een mix aan functionaliteiten: er komen 1.325 verschillende woningen, net als ruimte voor kantoren, buurtwinkels, restaurants en diensten, een dienstwoning, twee crèches, sportvoorzieningen, ...

De opmerkelijke gebouwen ‘l'Equerre’ en ‘Le Grand Palais’ krijgen een opknapbeurt en een nieuwe bestemming.

Ongeveer 80% van de totale oppervlakte blijft voorbehouden voor open en groene ruimten zoals parken, tuinen en water, inclusief een plein met een fontein.
Een nieuwe tramlijn, een jachthaven en twee fiets- en voetgangersbruggen zullen zorgen voor de verbinding tussen Rives Ardentes en de omgeving.

De koolstofafdruk van Rives Ardentes is bijna nihil.

NEO-LEGIA gelooft sterk in de ontwikkeling van stadswijken of ruimten met een koolstofvoetafdruk die (bijna) nihil is.

Rives Ardentes zal zich kunnen verwarmen via warmterecuperatie, met warmte geproduceerd door de verbrandingsoven Intradel in Herstal. Een stedelijk leidingennet zal de warmte ter plaatse brengen zonder de minste productie van CO2 of ander afval op de site.

Johan Willemen, voorzitter van de raad van bestuur van Willemen Groep: “Deze autonomie op het vlak van verwarming is een grote troef gezien de huidige situatie op de energiemarkt. De woningen, bureaus en winkels in de ecowijk zullen niet verwarmd worden met gas, elektriciteit of olie, maar met water verwarmd door de verbranding van afval in de Intradel-fabriek in Herstal. Het onderhoud en de exploitatie van het net werd toevertrouwd aan Equans, expert in de ontwikkeling van warmtenetten.”


Rives Ardentes, de toekomstige ecowijk van Luik

Ethias kiest Rives Ardentes als haar nieuwe uitvalsbasis in Luik.

In 2021 heeft Ethias besloten om zijn toekomstige Luikse zetel te vestigen in het hart van de ecowijk Rives Ardentes. De menselijkheid, de gezelligheid, het groene karakter, de duurzaamheid en de mix aan functionaliteiten en diensten van deze nieuwe wijk waren daarvoor de doorslaggevende factoren.

Philippe Lallemand, CEO van Ethias: “Door te kiezen voor Rives Ardentes heeft Ethias duidelijk gekozen voor de toekomst. Een modern gebouw waarvan de indeling aangepast is aan de nieuwe manier van werken. Dankzij de meest recente technologieën zal onze nieuwe zetel een voorbeeld zijn op het vlak van energieverbruik. Dit ligt geheel in het verlengde van onze ambities op het vlak van koolstofneutraliteit. De ligging biedt eveneens optimale mobiliteit en voorzieningen om onze levenskwaliteit te verbeteren. Onze medewerkers zijn onze belangrijkste troeven. Zij kregen medezeggenschap en kozen met een duidelijke meerderheid voor Rives Ardentes."


De planning van de bouwwerken:

  • De gebouwen van de vroegere ‘Foire Internationale de Liège’ werden afgebroken in juni 2021.
  • Eind 2021 ging de bouw van de eerste residentiële gebouwen van start.
  • Momenteel worden de woningen met 3 tot 4 slaapkamers en de appartementen met 1 tot 4 slaapkamers gebouwd. De ruwbouw van de eerste twee appartementsgebouwen van respectievelijk 41 en 45 eenheden zal dit jaar worden voltooid. 90% van deze eenheden zijn verkocht. Deze eerste gebouwen en de woningen ‘Maisons du Parc’ worden eind 2023 opgeleverd.
  • De infrastructuurwerken zijn aan de gang. Het grootste deel van de buiteninrichtingen zoals straatjes, parken, publieke ruimten, doorgangen boven het dok, worden in december 2023 opgeleverd.
  • De aanleg van de nieuwe tramlijn schiet goed op. Oplevering wordt verwacht in de lente van 2024.