Algemeen

Rode Duivels spelen zaterdag onder Belgisch dak

Het dak van het ‘Estadio Nacional’ in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is uniek in zijn soort. Het beschermt tegen tropische zon en neerslag, laat maximaal licht door en … het is afkomstig uit België. De transparante en onbreekbare kunststofplaten rollen van de band in Tielt, waar Bayer MaterialScience een fabriek met 140 werknemers heeft. Dus hoe de Duivels het er ook vanaf brengen, België zal in dit stadion een ‘blijvende’ indruk maken.

De medewerkers van Bayer MaterialScience zullen zaterdag met een dubbel gevoel van trots naar de kwartfinale kijken. De binnenring van het dak van het ‘Estadio Nacional’ waar de Rode Duivels aantreden, bestaat immers uit kunststof (polycarbonaat) platen, geproduceerd in hun fabriek in Tielt. De Belgische vestiging levert dit materiaal wereldwijd voor allerlei toepassingen, van de binnenbekleding van Chinese trams tot stembussen in Griekenland.

Het dak van het ‘Estadio Nacional’ in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

“De productie van de platen gebeurt in Tielt, maar de basiskorrels worden door Bayer Antwerpen aangeleverd. Het gaat dus om een echt Belgisch Bayer-dak”, zegt Senior Bayer Representative voor de Benelux Markus Arnold. “Dit polycarbonaat is het ideale materiaal voor toepassingen in zonnedaken. De weerbestendige platen bieden bescherming tegen felle UV-straling en slagregen, geen overbodige luxe in de tropische klimaatzone van Brasilia. Tegelijk dringt er meer dan 80% van het licht door, en dat garandeert dan weer een goede groei van de grasmat. Uiteraard zijn al onze medewerkers erg trots het resultaat van hun werk te zien in zo’n monumentale constructie die nu ook nog eens in de kijker staat.”

Het dak van het ‘Estadio Nacional’ in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Technisch hoogstandje

Het ‘Estadio Nacional’ is in het voetbalgekke Brazilië hét kroonjuweel van de hoofdstad, die sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Voor de binnenring van het ‘dubbelschalige hangdak’ leverde Bayer MaterialScience in Tielt hun unieke Makrolon®-platen van 12 mm dik en 10 meter lang met dubbelzijdige UV-bescherming.

Gertjan Venema, Site Manager Bayer in Tielt: “Alles samen wegen die 7.500 m2 slechts 110 ton. Dat relatief geringe gewicht - vergeleken met andere materialen - in combinatie met de stabiliteit en slagvastheid heeft het grote voordeel dat er geen zware draagconstructie voor nodig is. En dat scheelt natuurlijk een pak in de kosten en de belasting voor het milieu. Het Duitse architectenbureau dat het vernieuwde stadion ontwierp, was al vertrouwd met onze Makrolon®-platen en zodoende waren we al van in de ontwerpfase betrokken bij het project.”

Het dak van het ‘Estadio Nacional’ in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

België finalist?

Nu onze nationale ploeg eindelijk zijn duivels écht ontbonden heeft, kunnen we alvast beginnen te dromen. Voor velen kan het WK nu al niet meer stuk, maar als de Rode Duivels zaterdag tegen Argentinië opnieuw de pannen van het dak spelen, zien we hen misschien nog terug in Brasilia. Mocht het niet lukken door te stoten naar de wereldbekerfinale, wordt er de ‘kleine finale’ gespeeld op zaterdag 12 juli. Dat zou dan de eerste keer zijn sinds 1986, toen België in Mexico uiteindelijk vierde werd na verlies tegen Frankrijk.