Sinds de ramp in Ghislenghien staat het probleem van de ligging van de ondergrondse nutsinfrastructuur in de belangstelling. Bij graafschade ligt een ongeluk vaak in een klein hoekje. Hoewel de schade aan kabel en leidingen zelden zo’n verreikende gevolgen heeft als in Ghislenghien, doen zich in Vlaanderen jaarlijks naar schatting 24.000 schadegevallen voor. Dat is niet verwonderlijk, want onder de 62.000 kilometer openbare weg die Vlaanderen rijk is, liggen minstens 500.000 kilometer ondergrondse kabels en leidingen voor aardgas, elektriciteit, telecommunicatie, water en afvalwater. Anders gezegd, onder iedere meter openbare weg bevinden zich acht meter kabels of leidingen. Zo snel als een incident met kabels of leidingen zich voordoet, zo complex is het voorkomen ervan. Correcte informatie over de aanwezigheid van kabels en leidingen in de ondergrond kan alvast heel wat soelaas bieden.
Initiatieven zoals KLIP (Kabel en Leiding Informatie Portaal) en KLIM (Kabel- en Leidingen Informatie Meldpunt) zijn stappen in de goede richting, maar niet de eindoplossing. Ze maken het mogelijk om via één elektronische aanvraag de plannen te bekomen en na te kijken welke kabel- en leidingbeheerders aanwezig zijn in de aanvraagzone. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van de kabel- en leidingbeheerders om liggingsplannen op te sturen naar de planaanvrager, vaak per post. Het is nog niet mogelijk om een gecombineerd plan van alle leidingen op het scherm te verkrijgen. Zowel de kabel- en leidingbeheerders als de aannemers wensen op termijn kabel- en leidinginformatie digitaal uit te wisselen en beschikbaar te maken om zo tot de zogenaamde “Atlas van de ondergrond” te komen. Een correct overzicht dat eenvoudig en snel kan geraadpleegd worden.
De Vlaamse regering heeft nu onlangs in een beleidsbrief de ambitie uitgesproken om kabel- en leidinginformatie in de nabije toekomst digitaal uit te wisselen. Dit zou inderdaad een verdere optimalisatie moeten mogelijk maken. Maar dit betekent misschien ook meer werk voor de aannemer. En het vraagt alleszins een andere organisatie. Bouwunie Infrastructuurwerken, die de aannemers wegenbouw, nutsinfrastructuur en technieken groepeert, brengt in de marge van Matexepo de verantwoordelijken van overheid, nutsbedrijven en verzekeringen rond de tafel om samen met de aannemers hierover van gedachten te wisselen.
Bouwunie wil tijdens de rondetafel inzoomen op de praktische problemen die kabel- en leidingleggers en aannemers ervaren: om hoeveel plannen gaat het, krijg je digitale plannen wel goed afgeprint (alvast niet met een doorsnee printer), zijn de plannen duidelijk genoeg, is sneller beter, wat is er nodig om te komen tot het eenvoudig consulteren, ook op de werf, van één elektronische databank, … Op deze manier moet duidelijk worden waar we in de toekomst naar toe willen en moeten.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam