Woonprojecten

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Foto: © Frans Parthesius
In Rotterdam komt een 140 meter hoge biobased woontoren, de NICE Tower, die een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van circulaire houten hoogbouw. Dit indrukwekkende project werd onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Maaspodium, waar het vijfjarig jubileum van NICE Developers werd gevierd. Jos Melchers, directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, presenteerde de woontoren, die wordt beschouwd als een prototype van 's werelds hoogste circulaire houten gebouw. De NICE Tower is een cadeau van NICE Developers aan de stad en belooft de toekomst van duurzame stadsontwikkeling verder te versterken.

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Foto: © Frans Parthesius

NICE Tower: Paris Proof

De wereld staat voor enorme uitdagingen, waarbij de strijd tegen klimaatverandering en het verminderen van CO2-uitstoot een cruciale rol spelen. Hoewel beton en staal nog steeds de bouwsector domineren, dragen ze aanzienlijk bij aan de wereldwijde uitstoot van CO2. Tegelijkertijd neemt de wooncrisis toe, voelen stedelingen zich steeds vaker eenzaam en zien we een sterke afname van biodiversiteit in stedelijke gebieden. NICE Developers wil deze problemen aanpakken en zet zich actief in voor een duurzame en leefbare toekomst.

Nederland heeft zich verbonden aan het Parijs Akkoord, waarin is afgesproken de maximale temperatuurstijging tegen 2050 te beperken tot 1,5 graad. De NICE Tower is ontwikkeld als een directe reactie op dit urgente maatschappelijke vraagstuk. Dit innovatieve gebouw is volledig in hout ontworpen en vermijdt het gebruik van beton vanaf de begane grond tot aan de liftkern en draagconstructie, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Ter vergelijking stoten traditionele betonnen torens gemiddeld 450 kg CO2 per m² uit. De NICE Tower daarentegen kan deze uitstoot terugbrengen tot slechts 139 kg CO2 per m². Dit betekent dat je binnen dezelfde CO2-footprint drie biobased NICE Towers kunt realiseren in plaats van één conventionele betonnen toren. Dankzij deze beperkte CO2-footprint voldoet de NICE Tower aan de afspraken van het Parijs Akkoord en is het gebouw "Paris Proof".

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Foto: © Frans Parthesius

Een nieuwe standaard voor circulaire hoogbouw

NICE Developers, opgericht door Mark Compeer en Robert Winkel, is in slechts vijf jaar uitgegroeid tot een pionier in circulaire houtbouw en duurzame stedelijke ontwikkeling. Met projecten zoals het veelgeprezen SAWA in Rotterdam, een 50 meter hoge circulaire houten woontoren, zet NICE de toon voor de toekomst van ecologisch en sociaal verantwoord bouwen. De NICE Tower bouwt voort op het succes van SAWA en bewijst dat circulaire hoogbouw ook op grote schaal haalbaar is.

Het circulaire ontwerp van de NICE Tower maakt dat alle constructieonderdelen in de toekomst losmaakbaar en herbruikbaar zijn, wat bijdraagt aan de lange levensduur en circulariteit van het gebouw. De toren is daarnaast ontworpen volgens het Open Building-principe, wat garandeert dat de woningen en werkruimtes gemakkelijk aanpasbaar zijn aan veranderende behoeften in de toekomst.

"Laten we de handen ineenslaan en samen bouwen aan deze toekomst. Onze gezamenlijke missie is helder: het creëren van een toekomst waarin volgende generaties veilig en duurzaam in onze steden kunnen wonen."

NICE Developers


Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Foto: © Frans Parthesius

Biodiversiteit en sociale inclusiviteit

NICE gelooft dat duurzaamheid verder gaat dan alleen de bouwmaterialen. Door het natuurinclusieve ontwerp draagt de NICE Tower bij aan de versterking van de biodiversiteit in de stad. Plantenbakken en groene terrassen, verspreid over verschillende verdiepingen, zijn speciaal ontworpen om de lokale flora en fauna te ondersteunen. Daarnaast zijn nestkasten voor vogels en insecten geïntegreerd in het ontwerp, wat de toren tot een broedplaats maakt voor biodiversiteit midden in de stad.

Sociale inclusiviteit en betaalbaarheid zijn eveneens kernwaarden van NICE Developers. De toren zal een mix van koop- en huurwoningen in verschillende prijscategorieën bieden, zodat ook mensen met essentiële beroepen zoals leraren en zorgverleners in de stad kunnen blijven wonen. Gedeelde faciliteiten, zoals mobiliteitsdiensten, klusruimtes, moestuinen en sociale ontmoetingsplekken, bij aan een hechte gemeenschap en bevorderen ze het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

De NICE Tower: een nieuw tijdperk voor hoogbouw in hout

Met de NICE Tower bewijst NICE Developers dat duurzame en inclusieve hoogbouw op grote schaal mogelijk is. Het project biedt niet alleen een oplossing voor de stedelijke woningnood en de klimaatcrisis, maar tilt houtbouw naar ongekende hoogtes. Rotterdam, als thuishaven van NICE, lijkt de ideale plek voor dit revolutionaire gebouw. De vraag is echter waar de toren zal verrijzen: zal de Gemeente Rotterdam zich hard maken om de eerste NICE Tower in haar stad te plaatsen, of zullen andere steden hen voor zijn? De toekomst zal het uitwijzen, maar één ding is zeker: de NICE Tower markeert een belangrijke stap in de toekomst van duurzame stedenbouw.

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Foto: © Frans Parthesius

NICE Tower Expert team

De NICE Tower is het resultaat van een innovatieve samenwerking tussen verschillende koplopers op het gebied van duurzame bouw. NICE Tower is een ontwikkeling van NICE Developers. Mei architects and planners is verantwoordelijk zijn voor het iconische ontwerp. Voor de constructieve expertise is Pieters Bouwtechniek betrokken als adviseur voor de hoofddraagconstructie. Daarnaast speelt Merosch een cruciale rol in het garanderen van de duurzaamheid van het project door verantwoordelijk te zijn voor de Paris Proof-berekeningen.

Rotterdam krijgt een 140 meter hoge circulaire houten woontoren
Onthulling NICE Tower - vlnr: Jos Melchers, Robert Winkel en Mark Compeer