Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft een subsidie van 1,18 miljoen euro verleend aan het ruilverkavelingscomité Sint-Lievens-Houtem om de landschapsecologische structuur in het projectgebied te versterken. Een deel van het bedrag gaat naar de creatie van bijna 20 ha nieuw bos.
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, keurde de voorbije twee jaar meerdere subsidiedossiers voor de ruilverkaveling Sint-Lievens-Houtem goed. De uitvoering zit daardoor op kruissnelheid. In nauwe samenwerking met vier gemeenten en de provincie Oost-Vlaanderen, die allen financieel bijdragen, wordt de realisatie van het ruilverkavelingsplan meer en meer zichtbaar op het terrein. De ruilverkaveling strekt zich uit over Sint-Lievens-Houtem (1.399 ha), Oosterzele (229 ha), Erpe-Mere (59 ha) en Lede (9 ha).
Wegen- en waterwerken
Het ruilverkavelingsproject wil de open ruimte, dikwijls verstopt achter lintbebouwing, beter toegankelijk maken voor landbouwers en recreanten. In een eerste fase zijn sinds 2010 vooral wegenwerken uitgevoerd. Op sommige locaties zijn ook al werken uitgevoerd om de waterknelpunten aan te pakken en het water vertraagd af te voeren. Op zondag 21 oktober (Dag van de Trage Wegen) werd nog een door het ruilverkavelingscomité nieuw aangelegd fietspad officieel geopend. Het fietspad werd aangelegd op een oude trambedding.
Natuur en bos
Het dossier “Natuur- en landschapszorg” dat minister Schauvliege recent heeft goedgekeurd, creëert bijna 20 ha nieuw bos, 5 ha bosomvorming naar autochtone boomsoorten zoals eik, es, haagbeuk enz. en 2,6 km nieuwe bosranden van 10 m breed. Deze bosranden worden aangelegd aan de rand van grotere boscomplexen. Daarnaast voorziet het dossier in de aanleg van nieuwe houtkanten (6,8 km) en (knot)bomenrijen (7,6 km). Voor alle aanplanten wordt zoveel mogelijk gewerkt met plantgoed met het label “plant van hier”. Daartoe oogstte in 2010 het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, in opdracht van het ruilverkavelingscomité, zaden van autochtone zaadbronnen. Deze zijn nu opgekweekt tot geschikt plantgoed.
Voorts voorziet het dossier in het achterstallig onderhoud van knotbomenrijen en houtkanten (4,3 km) en worden 9 ha grasland en ruigte ingericht, waarbij ook poelen en een vijver worden aangelegd of aangepast.
Sommige nieuwe recreatieve verbindingen in de ruilverkaveling lopen langs bestaande of door de nieuwe bossen.
Deze realisaties zullen via de ruilverkavelingsakte eind 2013 worden overgedragen aan het privaat en openbaar domein van de gemeenten, de provincie en het Agentschap voor Natuur en Bos. De Vlaamse Landmaatschappij maakt hiervoor een beheerplan op. Voor de bossen worden gespecialiseerde bosbeheerplannen opgemaakt via een samenwerking tussen de Bosgroep Midden Oost-Vlaanderen, de gemeentes Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere en Oosterzele en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Dit project is een voorbeeld van hoe we met de nodige samenwerking en bereidwilligheid het instrument ruilverkaveling op een geïntegreerde manier kunnen inzetten. De werken, de opbouw van een grondreserve en de grondmobiliteit verhogen samen de gehele omgevingskwaliteit.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam