Algemeen

Ruim 300 professionals op het evenement Beheer van Gebouwen

Centrum Duurzaam Bouwen organiseerde op donderdag 5 juni een nieuwe editie van zijn evenement ‘Beheer van Gebouwen’. Overigens een erg succesvolle editie, met ruim 250 gebouwbeheerders! Zoals altijd kwam een ruim scala van relevante onderwerpen aan bod, met ditmaal een bijzondere focus op conditiemeting van gebouwen.
Door de aandacht voor de conditiemeting van gebouwen, had het grootste deel van de parallelle sessies woorden als ‘inspectie’ en/of ‘onderhoud’ in de titel. De presentaties gingen daarbij van eerder theoretisch (‘Overzicht van verplichte keuringen en inspecties vanwege de federale overheid’) tot uiterst praktijkgericht (‘Veel voorkomende slijtageverschijnselen op platte daken’). Sprekers van de firma PVM Eindhoven illustreerden conditiemetingen van gebouwen volgens de Nederlandse norm NEN 2767 en vulden dit aan met een praktijkvoordbeeld.

De grote publiekstrekkers waren de sessies van resp. Jan Moens van Bureau Bouwtechniek en Danny De Baere van FOD WASO. De eerste behandelde het thema ‘Audits van gebouwen en onderhoudsprognoses’, de tweede besprak het hierboven al vernoemde overzicht van verplichte keuringen en inspecties. Beide sessies waren goed voor telkens een honderdtal geïnteresseerden. Ook bij de standhouders heerste grote tevredenheid over het evenement. De grote opkomst zorgde er voor mee voor dat heel wat nuttige contacten werden gelegd.

Centrum Duurzaam Bouwen maakt dit najaar trouwens werk van een Vlaams kenniscentrum en overlegplatform voor gebouwbeheer. Zowel voor als tijdens het evenement werd bij verscheidene organisaties gepolst naar hun interesse in een dergelijk opzet en naar de thema’s die zo’n platform zou kunnen behandelen. “Uit al die contacten bleek dat er een sterke vraag is naar een uniforme aanpak”, stelt To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen. “Dat wil zeggen dat er een methodiek is die ervoor zorgt dat gebouwinspecties door twee inspecteurs gelijkaardige resultaten zouden opleveren. In Nederland staat men daar al een stuk verder mee dan wij in Vlaanderen. Met het platform willen we mensen bijeenbrengen, kennis verwerven en verspreiden, en misschien ook de nodige stappen zetten om ook hier zo’n uniforme inspectiemethodes te gaan ontwikkelen”, besluit To Simons.