De bouwbedrijven stappen dit nieuwe jaar in zonder optimisme. Meer dan de helft onder hen, 55% meer bepaald, heeft momenteel te kampen met orderboeken die minder gevuld zijn dan normaal. 37% heeft ook minder contacten voor eventuele nieuwe opdrachten, terwijl 33% met liquiditeitsproblemen kampt. Daarom dringt de Confederatie Bouw aan op een relanceplan met de bouw als centrale actor en volgende concrete maatregelen: het fiscaal stimuleren van energievriendelijke investeringen (via nieuwbouw en renovatie) en het opdrijven van investeringen in infrastructuur.
De tweede coronagolf heeft een stevige impact gehad op de bouwsector. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw. 37% heeft op dit moment minder klantencontacten en dus minder kansen op nieuwe opdrachten. Bovendien zijn de orderboeken beperkt gevuld. Daar waar die in februari 2020, vlak voor het losbarsten van de coronacrisis, nog voor gemiddeld 6 maanden gevuld waren, zijn die nu bij 49% van de bouwondernemingen minder dan 3 maanden gevuld. Bij 55% van de bouwondernemingen zijn de orderboeken dan weer minder gevuld dan normaal.
De bouwbedrijven zijn weinig optimistisch wat de evolutie van hun personeelsbestand betreft. Zo verwacht 31% van de bouwbedrijven in 2021 een daling van het personeel, tegenover 12% die een toename verwacht. Het personeelbestand in de bouw zou in 2021 met 1,6% afnemen, zo verwachten de bedrijven. 1/3de van de bouwbedrijven kampt dus met ernstige problemen: een gebrek aan bestellingen, moeilijkheden om tewerkstelling te behouden en liquiditeitsproblemen.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "De veralgemeende verlaagde btw op sloop en heropbouw van 21 naar 6%, die begin dit jaar inging en zowel in 2021 als in 2022 zal gelden, kan onze sector de nodige impulsen geven, maar er zal meer nodig zijn om de bouw er helemaal bovenop te helpen. De federale regering zal moeten kiezen voor een beleid dat de investeringen aanmoedigt van gezinnen, bedrijven en overheden in allerlei bouwprojecten die op heel wat beleidsvlakken een effect hebben: wonen, energie- en milieuefficiëntie, stedelijke vernieuwing, mobiliteit en diens meer. Hoe? Onder meer via een verlaagde btw op nieuwbouw, groene leningen en overheidsinvesteringen via het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen."
Nieuwbouw
Ruim helft bouwbedrijven heeft met minder gevulde orderboeken te kampen
- Bron: Confederatie Bouw
- 12 januari 2021
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam