Verbouwen

Ruim kwart meer verbouwingen in Nederland in 2024

Ruim kwart meer verbouwingen in Nederland in 2024
Steeds meer Nederlanders zijn bezig met verbouwingen in huis. Uit een analyse van Homedeal blijkt dat het aantal verbouwingsaanvragen dit jaar met 26% is gestegen. Vooral keukens zijn populair: de vraag naar het inbouwen of verbouwen van keukens nam zelfs met 35% toe.

Ook badkamers zijn in trek. Het aantal aanvragen voor badkamerverbouwingen is met 17% gestegen vergeleken met vorig jaar. Deze cijfers tonen aan dat huiseigenaren volop investeren in het moderniseren en verbeteren van hun woningen.

Homedeal heeft het verbouwgedrag van Nederlanders onderzocht en daarbij meer dan 6.000 aanvragen geanalyseerd. Volgens Mina Gerges van klusbedrijf Dream House Club is de groei in badkamerrenovaties geen verrassing. "Steeds meer mensen kiezen voor een upgrade naar luxere en energie-efficiëntere badkamers, vooral nu duurzaamheid en comfort een grotere rol spelen in de woonwensen van consumenten," legt ze uit.

Provinciale verschillen

Als we de geografische verdeling van verbouwingsaanvragen in Nederland onder de loep nemen, valt op dat bepaalde provincies meer aanvragen hebben dan andere. Zo staat Flevoland bijvoorbeeld bovenaan als het gaat om aanvragen voor keuken- en badkamerverbouwingen. Provincies zoals Utrecht en Zuid-Holland zitten daar dicht achter. Het aantal aanvragen is hierbij vergeleken op basis van het aantal per 10.000 inwoners:
  • Flevoland: 9,76 aanvragen
  • Utrecht: 5,41 aanvragen
  • Zuid-Holland: 5,11 aanvragen
  • Noord-Holland: 4,53 aanvragen
  • Limburg: 2,68 aanvragen
  • Drenthe: 2,11 aanvragen
  • Noord-Brabant: 2,10 aanvragen
  • Gelderland: 1,94 aanvragen
  • Groningen: 1,93 aanvragen
  • Zeeland: 1,48 aanvragen
  • Overijssel: 1,22 aanvragen
  • Friesland: 0,68 aanvragen

Lente en zomer populair


Wanneer we de data verder analyseren, zien we ook duidelijke trends in de maanden waarin mensen ervoor kiezen om te verbouwen. De lente- en zomermaanden zijn veruit het populairst voor verbouwingen.

"De populariteit van de lente- en zomermaanden voor verbouwingen is goed te verklaren", vervolgt Gerges. "Ten eerste bieden deze seizoenen over het algemeen beter weer, wat gunstig is voor bouw- en renovatiewerkzaamheden. Het droge en warme weer maakt het gemakkelijker om buitenprojecten uit te voeren en zorgt voor een snellere droging van verf en materialen", vervolgt hij. "Daarnaast hebben mensen vaak meer vrije tijd in de lente en zomer, zoals tijdens vakanties of langere dagen door het zonlicht. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te concentreren op renovatieprojecten."

Te weinig aannemers

Ook het tekort aan aannemers heeft een grote invloed. "Door de beperkte beschikbaarheid van aannemers kan het langer duren voordat een renovatieproject kan beginnen of worden voltooid. Dit kan leiden tot langere wachttijden en planningen die worden beïnvloed door de beschikbaarheid van aannemers. Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen ervoor kiezen om hun renovatieplannen te verschuiven naar de lente- en zomermaanden, wanneer aannemers mogelijk meer beschikbaar zijn en projecten sneller kunnen worden afgerond. Om die reden werken wij tegenwoordig ook in de bouwvakvakantie."

"Het kan frustrerend zijn om te moeten wachten op beschikbare aannemers en dit kan de voortgang van het project vertragen. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hun verbouwingsplannen uit te stellen of zelfs af te blazen als gevolg van de lange wachttijden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en goed te plannen om eventuele vertragingen te minimaliseren", zo sluit hij af.