(r)evolutie als inspiratiebron
Ruimtewerkers, een ruimtelijk ontwerp- en communicatiebureau uit Gent, inspireerden zich op het industrieel landschap, de haven en het water en hadden een doordachte visie op wat je allemaal nodig kan hebben in en rond een werkplek: rust, eenvoud, frisse lucht, een mooi uitzicht, ontspanning én koffie.“We gebruikten zowel de locatie als de activiteiten aanwezig op de site als inspiratiebron. Enerzijds de tijdelijke invulling van de site door DOK, anderzijds de (r)evolutie die het Handelsdok zal doormaken de volgende 10-20 jaar. De container werd als het ware een onderwerp in de dialoog tussen beide oevers. Statige kranen vormen een onzichtbare verbinding over het water heen. Kranen die hun functie verloren hebben. De ene reeds herbestemd, de andere wacht een nieuwe toekomst. Beiden lonken naar een op het eerste zicht misplaatste container. Een object zonder betekenis die het open water aanschouwt. Een object die voor spanning zorgt in de rust van beide industriële iconen.”
Gepersonaliseerd (samen)werken
De container kreeg een volledige glazen wand en werd een kijkdoos die over het open water heen kijkt. Een strakke inrichting waar alles voorzien is, maar verstopt zit achter luikjes, zodat er geen chaos ontstaat. Je kan een tafelblad en stoeltjes open- of dichtklappen, een klant ontvangen of nadenken terwijl je schommelt in een hangmat.“Bij het ontwerp is er bewust gekozen voor een modulair aanpak om de functionaliteit van de werkplek zo breed mogelijk te houden. Dit vertaalt zich in een ‘open-klap’-systeem.
We gebruiken hier de vrije ruimte als startpunt waar elke gebruiker naar believen ‘vlakken’ naar beneden kan klappen om zitvlakken, werkvlakken, ligvlakken te creeëren. De gebruiker opent ‘deuren’ en gebruikt de functionaliteiten die voor hem/haarzelf op dat moment van toepassing zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat de container flexibel inzetbaar is, maar ook dat er vanuit een ‘clean desk’ principe kan gefunctioneerd worden. Het houtwerk zorgt hierbij voor een warm contrast met de koele buitenzijde van de container. Het doet denken aan de inrichting van een kajuit waar alles losse elementen zorgvuldig zijn vastgemaakt of weggeborgen in opgedeelde compartimenten. De initiële naaktheid van de container wordt hierbij nog eens extra benadrukt. Zijn oorspronkelijke reden van bestaan blijft overeind. De inspiratie en noden van de gebruiker kunnen hun vrije gang gaan.”
Gebruikscomfort
Ook aan het comfort in de container werd gedacht. Zowel binnenklimaat, uitzicht, verlichting, lichtwering, geluid en akoestiek zijn thema’s waar bij de start van het ontwerp van de SmartKabine rekening is mee gehouden. Hiernaast werd ook aan duurzaamheid en ecologie gedacht. Dit vertaalde zich in onder andere een groene airco op basis van een zonneschoorsteen voor de luchtventilatie, een groendak en milieuvriendelijke isolatie voor een aangenaam binnenklimaat.“Om al onze ideeën vorm te geven konden we rekenen op de steun van een aantal gerenomeerde bedrijven.
Zo zorgde Cras voor het hout, Isover voor de isolatie, Libert voor de verf, Niko voor de schakelaars en stopcontacten, Greentops voor het groendak, Meyvaert voor het glas, Tibeflex voor het rolgordijn en Santens voor het ijzerwerk. Op die manier konden we aan de slag met topmaterialen.”
Kom dat zien
De SMartKabine is nog live te bewonderen tot 29 september. Je vindt haar terug op het hoogste punt van de DOK-site, op de ligweide. (www.dokgent.be)Tijdens het DOK-seizoen (augustus en september) staat de SMartKabine open als werkplek.