Vastgoed

Rusland op kop in logistiek vastgoed

De groeiende investeringen in logistiek vastgoed hebben vorig jaar in Europa 10 miljoen vierkante meter toegevoegd aan de voorraad van opslaghallen. Vooral Rusland breidt koorsachtig uit.

Vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle telde vorig jaar in Europa een toename van 18 procent. In Rusland kwam 1,7 miljoen vierkante meter aan hallen gereed. Duitsland is een goede tweede met 1,5 miljoen meter, voor Groot-Brittannië (1,2 miljoen meter) en Polen (1 miljoen meter).

Jones Lang LaSalle bespeurt slechts hier en daar afnemende bouwactiviteiten. Dit jaar stijgt de productie tot 11,5 miljoen vierkante meter. Rusland blijft een dominante rol spelen met een uitbreiding van 1,4 miljoen meter. Duitsland neemt de fakkel van de Russen over en zet 1,5 miljoen meter aan nieuwe hallen neer. Zowel in Oost- als West-Europa blijft de vraag naar logistiek vastgoed op een hoog niveau.

Vorig jaar steeg de huurindex van Jones Lang LaSalle met 2,3 procent. In 2008 zal volgens de vastgoedspecialist sprake zijn van geringe aanpassingen. De logistieke gebruikers zijn alleen al door de hoge brandstofprijzen gedwongen hun kosten te verlagen en zetten hun verhuurders onder druk. Ook het groeiende aanbod remt de prijsontwikkeling.

Het totaal aan directe investeringen in logistiek vastgoed in Europa nam vorig jaar met 12 procent af tot 15 miljard euro. Behalve in 2006 werd nooit zo veel geïnvesteerd in logistiek vastgoed. De sterke vraag vloeit voort uit zowel de groeiende handel als de stijgende belangstelling van producenten om zich te richten op kernactiviteiten.

In de grootste markt voor de investeringen in moderne opslaghallen, Groot-Brittannië, kromp de geldstroom met 35 procent tot 4,3 miljard euro. In Duitsland namen de investeringen daarentegen met 5 procent toe tot 2,3 miljard euro. In Frankrijk verdubbelden de uitgaven tot 1,86 miljard euro. In Nederland namen de investeringen met bijna eenderde toe tot 1 miljard euro. In het zuiden van Europa daalden de uitgaven in logistiek vastgoed met 27 procent. Het cijfer wordt sterk beïnvloed door de kommer en kwel in Spanje, waar de investeringen met 70 procent inzakten.