Woonleningen

Samen een huis kopen vraagt om een contract van samenleven

Samen een huis kopen vraagt om een contract van samenleven
Samen een huis kopen is een belangrijke stap in je relatie. Het laat zien dat je zeker van je zaak bent en samen het leven wil leven dat je voor ogen hebt. In dat prachtige nieuwe koophuis waar je een hypotheek voor moet afsluiten. Hypotheekverstrekkers zullen in alle gevallen om een contract vragen waarin duidelijk staat aangegeven dat je juridisch en financieel aan elkaar verbonden bent. In Nederland is dat middels een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.

Een samenlevingscontract is zo’n contract. Dit is de meest laagdrempelige vorm van het afsluiten van een contract als je gaat samenleven. Het kan in principe op een A4’te worden geschreven, maar om een hypotheek te krijgen is het noodzakelijk om dit bij de notaris te laten opstellen. De kosten daarvoor variëren tussen de 250 en 700 euro.

In dat samenlevingscontract maak je afspraken over of het huis op één of beider namen komt te staan. Dat heeft consequenties voor als je onverhoopt toch uit elkaar gaat. Staat het huis op naam van een van de partners, dan heeft de ander er geen recht op. Als je beiden eigenaar bent dan moet je via de hypotheekverstrekker en bank een andere regeling gaan treffen als je er niet beiden meer woont.

Met partnerschap automatisch samen eigenaar van woning

Als je samen een geregistreerd partnerschap aangaat als bezegeling van het samenwonen dan ben je automatisch beiden eigenaar van de nieuwe woning. Dat betekent dan ook dat je bij relatiebeëindiging samen verantwoordelijk bent voor het huis. Mocht je het bijvoorbeeld allebei niet kunnen betalen, dan moet de woning worden verkocht en draai je beiden op voor eventuele restschuld. Wordt er winst op gemaakt dan wordt de overwaarde verdeeld.

Voor een geregistreerd partnerschap moet je eerst een handtekening zetten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De kosten geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente. Vervolgens stel je een contract op via de notaris, die ook een eigen tarief hanteert. Het is daarom moeilijk te zeggen wat een geregistreerd partnerschap uiteindelijk kost. Het kan verschillen van een paar honderd euro tot boven de vijftienhonderd euro.