Vastgoed

Samen een huis kopen zonder samenlevingscontract

De aankoop van een huis gebeurt over het algemeen door een gezin, zoals een echtpaar met kinderen of een koppel dat gaat samenwonen. Toch komt het ook voor dat meerdere mensen samen een huis kopen en delen zonder samenlevingscontract. Het is natuurlijk perfect mogelijk om met wat vrienden of zelfs een vreemde een huis te kopen, maar praktisch gezien komt daar wel wat bij kijken. We zetten die praktische overwegingen voor jou op een rijtje.

Kopen in onverdeeldheid

Ten eerste: samen een huis kopen zonder samenlevingscontract, het kán, maar het is niet eenvoudig. De akte spreekt in zo’n geval over ‘kopen in onverdeeldheid’ omdat de woning eigendom is van iedereen. Wel kun je in de akte laten opnemen in welke verhouding iedereen eigenaar is, bijvoorbeeld 50/50, 60/40 of zelfs 90/10, zodat iedereen kan bijdragen volgens zijn financiële middelen.

Maar let op: iedere koper kan op welk moment dan ook besluiten om die onverdeeldheid weer te beëindigen. Je bent dan verplicht om zijn of haar deel van de woning over te kopen, of zelfs om de woning volledig te verkopen.

Om je daartegen te beschermen kun je wel een clausule in de koopakte opnemen waarin staat dat je je voor maximaal vijf jaar bindt. Na die vijf jaar kun je die belofte weer verlengen. Dat geeft wat zekerheid, maar tegelijkertijd kan het ook juist frustrerend zijn om aan het huis vast te zitten wanneer je omstandigheden veranderen.

Andere gevolgen van samen een huis kopen zonder samenlevingscontract

Niet alleen als een van de kopers vertrekt kun je tegen problemen aanlopen. Want wat gebeurt er namelijk als iemand overlijdt? Als er niets vastgelegd wordt, dan zouden de nabestaanden het huis erven en de overlevende persoon of personen zomaar uit het huis kunnen zetten. Het wordt dus best op papier gezet wat er met de woning gebeurt als een van de kopers onverhoopt zou sterven.

Kortom: er zitten wel wat haken en ogen aan zo’n aankoop. Als je dus graag wilt samenwonen zonder samenlevingscontract, doe dat dan met mensen die je voor honderd procent vertrouwt. En bezoek altijd een notaris voor deskundig advies.