Architectuur

Samenwerking architect en EPB-expert kan bouwbudget drukken

In Vlaanderen staan de architecten en aannemers niet bepaald te trappelen om de EPB-verslaggeving bij nieuwbouw en grote verbouwingen zelf uit te voeren. Zij besteden dit het liefst uit aan specialisten. In tegenstelling tot de negatieve beeldvorming in het artikel over dit onderwerp in Budget&Recht van maart-april 2014 kan de externe EPB-verslaggever wel degelijk meerwaarde bieden. Voldoen aan de EPB-regelgeving maakt bouwen niet noodzakelijk duurder. De EPB-expert kan er toe bijdragen dat het bouwbudget lager uitvalt. Tot die stelling komen de initiatiefnemers van de website MeerdanEPB.be.

EPB staat voor Energie, Prestatie en Binnenklimaat van gebouwen. De regelgeving op dat vlak is in voege sinds 2006 en is verplicht bij nieuwbouw en grote verbouwingen waarbij een architect wordt aangesteld. Gezien de aard van de activiteit zou men kunnen stellen dat de EPB-verslaggeving thuishoort bij de architect of de aannemer. In de beginperiode namen zij dat ook voor hun rekening, maar niet zonder die kosten door te rekenen aan de klant.

Ondertussen is de EPB-regelgeving veel strenger, uitgebreider en meer gespecialiseerd geworden. In de praktijk ziet men heel duidelijk dat architecten en aannemers de EPB-verslaggeving er niet meer bij willen nemen omwille van tijdsgebrek en de omvangrijke, ingewikkelde en voortdurend veranderende wetgeving. Zij laten dit het liefst over aan specialisten op dat vlak, zo stelt Meerdan EPB.be.

Positieve evolutie

Voldoen aan de strenge EPB-regelgeving heeft een grote impact op het ontwerp van een nieuwe woning (o.a. op het vlak van hernieuwbare energie). Hoewel de wet dit nog niet verplicht, is het absoluut zinvol om de EPB-verslaggever al vroeg bij het ontwerp van de architect te betrekken. "In de praktijk zien we dat bij nieuwbouw ook meer en meer gebeuren. We kunnen hier dus spreken van een positieve evolutie", aldus MeerdanEPB.be.

"De pure EPB-verslaggeving is in feite achterhaald. De EPB-verslaggevers evolueren meer en meer naar adviseurs die nauw samenwerken met de architect en de aannemer. Als dat het geval is, betekenen zij wel degelijk een meerwaarde in het bouwproces en niet zo zeer een meerkost. Vanuit onze ruime praktijkervaring zijn we hiervan overtuigd en durven we dat ook met zekerheid stellen. Als de EPB-verslaggever al van bij het ontwerp mee aan boord is, kan hij of zij zelfs een positieve invloed hebben op het budget. Door bepaalde materialen te adviseren, is het mogelijk de bouwkosten te drukken. Dit staat uiteraard in schril contrast met het standpunt in het artikel van Budget& Recht dat EPB bouwen alleen maar duurder maakt. Daar zijn we het dus niet mee eens!"

en rechtgezetIn het artikel van Budget&Recht van maart-april 2014 krijgt de lezer enkele flagrante onjuistheden voorgeschoteld. MeerdanEPB.be zet de 3 belangrijkste fouten recht.
  1. In ons land is de EPB-regelgeving gewestelijke materie. In Vlaanderen moet de EPB-veslaggever ten laatste 1 dag voor de start van de werken aangesteld worden. Dit tijdstip van aanstelling verschilt met de timing die geldt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (uiterlijk 8 dagen vóór de start van de werkzaamheden) en in Wallonië (vóór aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning).

  2. In Vlaanderen is het de taak van de bouwheer om een EPB-verslaggever in te schakelen. De verantwoordelijkheid om al dan niet te voldoen aan de maatregelen die de EPB-expert adviseert, ligt eveneens bij de bouwheer. De EPB-verslaggever verstrekt enkel advies, waarvan de bouwheer beslist om er al dan niet aan tegemoet te komen. De maatregelen die de expert voorstelt, zijn als zodanig niet bindend.

  3. In Vlaanderen krijgt de bouwheer een boete als hij niet aan de EPB-regelgeving voldoet, en niet de EPB-verslaggever of de architect. De bouwheer kan die in bepaalde gevallen wel op hen verhalen. De EPB-expert riskeert anderzijds wel een boete als hij of zij verkeerd of onjuist rapporteert. De EPB-verslaggevers worden trouwens streng gecontroleerd, maar zij kunnen zich hiervoor niet verzekeren.