Verbouwen

Schade door storm? Zo voorkom je hoge kosten

Schade door storm? Zo voorkom je hoge kosten
Dat de aardbol aan het veranderen is, mag inmiddels overduidelijk zijn. Zo hebben we in ons land vaker en vaker met extreem weer te maken. Dit extreme weer is aan de hoge temperaturen te merken, maar ook aan extreem slecht weer. Zo hebben we steeds vaker met veel regenval in combinatie met een harde wind te maken.

Een ander natuurverschijnsel dat meer en meer voor gaat komen, is storm. Hier zijn we in de afgelopen jaren reeds achter gekomen; meerdere stormen hebben al flinke schade in ons land aangericht. Op het moment dat je schade door storm hebt, is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Met onderstaande tips voorkom je daarbij hoge kosten.

Maak foto’s van de schade

In eerste instantie is het aan te raden om foto’s van de schade te maken. Is er bijvoorbeeld een boom op het dak van je woning gevallen? Maak hier dan een foto van, zodat je directe bewijslast voor je verzekeringsmaatschappij hebt. Het is uiteraard niet leuk om hier een foto van te maken, aangezien het een pijnlijk gezicht is. Desalniettemin doe je er écht verstandig aan om foto’s te maken.

Sluit een goede verzekering af

Als je deze tip ná een flinke storm leest, is het wellicht mosterd na de maaltijd. Maar, het is toch echt aan te raden om een goede verzekering af te sluiten. Met een goede verzekering ben je verzekerd tegen de (flinke) schade die een storm aan kan richten.

Voor welke verzekering voor je huis kun je dan het beste kiezen? Als je voor een opstalverzekering kiest, valt stormschade hier in de meeste gevallen onder. Met een goede opstalverzekering ben je dus verzekerd tegen de schade die een storm aanricht. En daarmee voorkom je dus hoge kosten.

Let wel goed op: het is niet per definitie zeker dat de schade onder ‘stormschade’ valt. Dit is alleen het geval als er minimaal windkracht 7 is geweest. Daarnaast moet je rekening houden met een hogere eigen bijdrage. Veel verzekeringsmaatschappijen kiezen hier in ieder geval voor, mede omdat stormschade een uitzonderlijke situatie is.

Bereid je op de storm voor

De komst van een storm is steeds beter in te schatten. Mede daarom is het advies om het nieuwsbericht en weerbericht goed in de gaten te houden. Je kunt je hierdoor goed voorbereiden:

  • Sluit de deuren en ramen van je woning;
  • Snoei takken af die al los hangen of schade kunnen veroorzaken;
  • Klap de zonwering in (of rol de zonwering op);
  • Haal alle losse spullen uit je tuin naar binnen;
  • Kijk naar een waterschade verzekering. Met zo’n verzekering is je huis verzekerd tegen schade veroorzaakt door water.