Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering
Voordat we het kunnen hebben over de schades die wel (of juist niet) onder de woonverzekering vallen. Is het eerst belangrijk om het verschil tussen een opstalverzekering en inboedelverzekering te begrijpen.Bij een inboedelverzekering vallen alle mogelijke schades en kosten die worden veroorzaakt aan de inboedel. Bijvoorbeeld bij een overstroming wanneer je meubels finaal kapot zijn gegaan. Of wanneer er dingen zijn gestolen. Dit geldt dus enkel voor de spullen die je uit het huis zou kunnen halen. Hierbij kun je ook denken aan kleine dingen zoals sieraden of elektronische apparaten. Of aan grote meubels en gordijnen. Let op: een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel heel belangrijk! Wanneer je deze nog niet hebt afgesloten, is het daarom zeker goed om hier eens naar te kijken. Dit kost vaak maar een paar euro per maand, maar kan je wel heel veel kosten schelen in de toekomst.
Een opstalverzekering is voor vrijwel iedere woon-eigenaar verplicht. De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je een opstalverzekering afsluit voordat zij akkoord gaan met de hypotheek. Een opstalverzekering dekt alle schade aan het huis voor de elementen die vastzitten. Wanneer er brand uitbreekt en er enorme schade is aan de fundamentele onderdelen van het huis, dan zal deze verzekering de kosten dekken.
Welke schade wordt gedekt door jouw woonverzekering?
Wanneer je zowel over een inboedel- als een opstalverzekering beschikt, dan zullen de meeste schades gewoon gedekt worden door de verzekeraar. Let wel op dat de inboedelverzekering maar vaak tot een specifiek bedrag uitkeert. Je kunt dit zelf bijstellen. Wanneer je begon met heel weinig budget, een klein huis en minder luxe producten, dan is de kans groot dat je nu enkele jaren later het bedrag wel omhoog kunt stellen. Simpelweg omdat de kosten ook hoger zullen zijn als je inboedel schade aangedaan wordt.Benieuwd welke schades onder de woonverzekering vallen? We zetten ze op een rijtje:
- Bij vorstschade keert de woonverzekering meestal uit. Denk bijvoorbeeld aan gesprongen leidingen door de kou. Hierbij keert de inboedelverzekering uit bij schade aan de spullen en de opstalverzekering bij schade aan het huis.
- Bij waterschade keren woonverzekeringen meestal ook uit. Toch is dit niet vanzelfsprekend. Zo zijn er ook nog verzekeraars die bij waterschade door overstroming niet uitkeren. Gelukkig doen de meesten dit tegenwoordig wel. Wel goed om hier even naar te kijken. Zeker wanneer je in een gebied woont die een hoger risico op overstromingen kent.
- Bij diefstal zal de inboedelverzekering doorgaans uitkeren. Zorg er wel voor dat je foto’s van meubels en apparatuur hebt. Zo weet de verzekeraar zeker dat je de juiste prijzen en producten opgeeft en er geen sprake is van misleiding.
Weet je niet zeker of jouw schade door de woonverzekering wordt gedekt? Check dan niet alleen de polis, maar neem ook vrijblijvend contact op met de verzekeraar. Zij willen jou doorgaans graag verder helpen.