Net binnen de ring rond Roeselare en op een boogscheut van de Brugsesteenweg met verschillende grote winkelketens, daar komt het nieuwe woonproject ‘Schaerkehoek’. De woonbuurt telt zo maar even 124 woningen en appartementen. En met een omvang van zeven hectare - ofwel ruim tien voetbalvelden - is het project meteen één van de grootste woonsites die er sinds jaren wordt gebouwd.
Er komt in de nieuwe buurt, naast alle woningen, een appartementsgebouw met 21 appartementen. Leuk detail: op het gelijkvloers is er plaats voor drie handelsruimten.
Warmtenet
Even opvallend aan de woonsite is dat alle 124 woningen en appartementen worden aangesloten op een groot, duurzaam warmtenet. Dat is een ondergronds netwerk dat ervoor zorgt dat er warm water, opgewarmd via onder meer de restwarmte vanuit de verbrandingsoven van het industriebedrijf MIROM uit Roeselare, tot aan de woningen loopt. Een warmtewisselaar in de woningen en de appartementen brengt dat warme water op een aangename temperatuur voor keuken- en badkamersanitair, en het verwarmingssysteem. Het warmtenet werd gerealiseerd in samenwerking met de Vlaamse overheid.Om het groene plaatje helemaal rond te maken, komt er aan de noordzijde van de wijk een dertig meter brede groene bufferzone die de buurt volledig zal afschermen van de ringweg rond Roeselare. Nog dit: binnen de verkaveling komt een groene zone van liefst één hectare met verschillende waterpartijen.
E-mobipunt
De toekomstige bewoners van ‘Schaerkehoek’ kunnen straks ook profiteren van een zogeheten e-mobipunt. Dat is een centraal punt in de verkaveling waar onder andere laadpalen staan opgesteld voor elektrische wagens. Opvallend: ontwikkelaar Dumobil stelt zelf elektrische deelauto’s ter beschikking voor de bewoners van het woonproject.Dumobil laat weten dat ze een uiterst verkeersveilige wijk zullen bouwen. De komst van een fietstunnel onder de ring rond Roeselare biedt ‘Schaerkehoek’ meteen een fietsvriendelijke toegang. Naast de openbare parkeerplaatsen op de site, krijgt elke woning volgens de promotor een garage, carport of staanplaats waardoor er zo weinig mogelijk auto’s in de straten staan geparkeerd.
Tantum+
Vlaanderen kent - meer dan vroeger - heel wat singles en alleenstaande ouders. Zo geven de meest recente cijfers van het onderzoeksbureau Statbel weer dat een derde van de Belgische huishoudens alleenstaand is. Ontwikkelaar Dumobil is voor de hele ontwikkeling daarom niet over één nacht ijs gegaan en roept voor het eerst de Tantum+ -woning in het leven. Het gloednieuwe woonconcept moet een antwoord bieden op de toenemende vraag van singles, alleenstaande ouders, koppels en jonge gezinnen naar compacte en betaalbare woningen.De ontwikkelaar benadrukt dat de Tantum+ -woning over dezelfde kwalificaties beschikt als een bijna-energieneutrale woning (BEN). Het maakt dat de nieuwe woonvorm een enorme troef is voor de toekomstige eigenaars, want vanaf 2021 wordt het BEN-principe een standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen.