Inspiratie uit Nederland
De aanpak van de Nederlandse regering biedt de nodige inspiratie. De Nederlandse minister van onderwijs Arie Slob heeft de opdracht gegeven om de ventilatie te controleren aan de hand een CO2-meting.[1] Indien het lokaal eenvoudigweg luchten niet het gewenste resultaat heeft, neemt men er de beslissing om een ventilatiesysteem te installeren, aan te passen of te vervangen. De Nederlandse regering stelt er een investering van 360 miljoen euro tegenover. De scholen zelf beschikken immers vaak niet over de toereikende fondsen om hun infrastructuur coronaproof te maken.Nood aan actieplan
Ook in Vlaanderen voorziet de Vlaamse regering 113 miljoen euro aan bijkomende middelen om coronamaatregelen in scholen te bekostigen. Maar die investering is bestemd voor een brede waaier aan acties zoals extra werkingsbudget voor schoonmaak en het nodige materiaal, een stimulans voor het ICT-benodigdheden en laptops om afstandsonderwijs mogelijk te maken enz. Het ligt dan ook in de lijn van de verwachtingen dat die bijkomende middelen veeleer zullen besteed worden aan didactisch materiaal dan aan aanpassingen in infrastructuur.Om de luchtkwaliteit in onze Vlaamse scholen grondig aan te pakken en het risico op verdere verspreiding van het COVID-19 virus via scholen te beperken, is evenwel een gedegen actieplan noodzakelijk.
Daarom schuift de VCB – in analogie met Nederlandse aanpak – de volgende punten naar voren om scholen zo lang mogelijk te kunnen openhouden:
- CO2 metingen in de klaslokalen + rapportering door de preventie-adviseurs
(conform de wettelijke limieten gesteld door de Codex/KB arbeidsplaatsen) - Opstellen van een prioriteitenlijst en een ambitieplan door de scholen zelf
- Vrijmaken van extra middelen door het kabinet onderwijs die het de scholen mogelijk moet maken om de nodige ventilatie-maatregelen te treffen in de meest kritische lokalen.
De hiervoor benodigde middelen kunnen eventueel aangevuld worden door gemeenten en scholen zelf.