Duurzaam Bouwen

Schotten recycleren luiers tot duurzame dakpannen

Luiers veroorzaken een gigantische afvalberg. In Schotland alleen al worden er 450.000 luiers per dag weggeworpen. Dat heeft een enorme impact op het milieu. De overheid in Schotland is dan ook gestart met een nieuw, en op z’n minst merkwaardig te noemen, project: luiers recycleren tot duurzame dakpannen. Nieuwe technologieën staan toe om afvalmateriaal te recycleren en zo afval te verwerken tot een kostbare grondstof. Zo kunnen luiers perfect worden verwerkt tot grondstof voor tuinmeubels, dwarsliggers voor het spoor, dakpannen en karton. Dankzij deze nieuwe technologie verdwijnt de reusachtige afvalberg en dragen de ouders een steentje bij aan het milieu.

Wegwerpluiers recycleren?

Voorheen wist men niet goed wat aanvangen met de hoeveelheid wegwerpluiers. Ze werden verbrand of vergist, maar dit is alles behalve goed voor het milieu. Gelukkig is het recycleren van wegwerpluiers wel milieuvriendelijk. Het levert een aanzienlijke bijdrage aan energiebesparing en helpt het broeikaseffect te verminderen. Het gaat zelfs zo ver dat de energie die nodig is om de producten te recycleren kleiner is dan het produceren van nieuwe producten.

Luiers recycleren tot duurzame dakpannen

Het proefproject om luiers te recycleren liep in Schotland bij 36.000 gezinnen. De wegwerpluiers werden via verschillende methodes ingezameld, waarna de meest succesvolle werd behouden. Ze ontdekten bovendien dat de nieuwe technologie het mogelijk maak om zowel luiers als andere absorberende hygiëneproducten, zoals maandverband, te recycleren. Voor dit recyclage-proces rekent Schotland op het bedrijf Knowaste.

Duurzame dakpannen als eindproduct

Knowaste recycleert luiers en incontinentiemateriaal volgens een gepatenteerd systeem. Gedurende dit proces worden de luiers onder hoge druk gereinigd en ontleed tot twee producten: de plastic en organische vezels. Deze herwerkte materialen worden als grondstof verkocht aan fabrikanten. Het plastic van de luiers wordt verwerkt tot kunststof waarvan bijvoorbeeld palen en dakpannen gemaakt worden. Van het teruggewonnen papierpulp wordt onder meer behang en inlegzolen gemaakt.

Papier en plastic worden teruggewonnen, maar wat met de rest van het afval? De ontlasting verandert in compost en het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Van restafval is er dus geen sprake!