Vastgoed

Schrap de onroerende voorheffing en lokale belastingen

Schrap de onroerende voorheffing en lokale belastingen
De vastgoed- en de winkelsector doen een gezamenlijke oproep bij de overheid om de onroerende voorheffing en de lokale belastingen voor dit jaar kwijt te schelden. Door de coronacrisis zijn veel winkels verplicht hun deuren te sluiten, maar ze zouden toch diverse belastingen op hun winkel moeten betalen.

Midden vorige maand besliste de Nationale Veiligheidsraad dat alle nietvoedingswinkels verplicht hun deuren moesten sluiten. De fiscale lasten blijven niettemin doorlopen. Dat gaat dan enerzijds over de onroerende voorheffing en anderzijds over een hele reeks lokale belastingen. Deze situatie weegt zeer zwaar door zowel voor de eigenaars als voor de huurders van winkelpanden. De deelstaatregeringen van dit land hebben al beslist dat de onroerende voorheffing wordt uitgesteld; sommige gemeenten overwegen om een paar lokale taksen uit te stellen.

De situatie van de gesloten winkels is dramatisch en uitstel van deze belastingen brengt geen soelaas. Daarom vragen BLSC (Belgisch Luxemburgse Raad voor Retail en Winkelcentra), BVS (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Comeos (de federatie van de handel en diensten), en Retail Forum Belgium, gezamenlijk dat de onroerende voorheffing en de lokale belastingen voor 2020 worden kwijtgescholden.

“De overheid heeft terecht strenge sanitaire maatregelen genomen ter bescherming van onze bevolking, maar naast de gezondheidszorg moeten er parallel dringende maatregelen worden genomen ter ondersteuning van onze economie in het algemeen en de retailsector in het bijzonder” zegt Olivier Carrette, Afgevaardigd Bestuurder van de BVS

“Bijkomend probleem is dat de Belgische (gesloten) fysieke winkels belastingen moeten betalen terwijl ze op dit moment nog meer dan ooit beconcurreerd worden door grote internationale onlinespelers die dergelijke belastingen niet betalen”, aldus Tom Vanden Borre, Directeur Policy&Market van Comeos.

"Dit eerste gezamenlijk standpunt van de "huurders-en verhuurders verenigingen" bewijst de ernst van de crisissituatie in de winkels, doch ook de verbondenheid van alle stakeholders. Laat bovendien deze gezamenlijke oproep ook een duidelijk signaal zijn aan de betrokken overheden om de winkels zo snel mogelijk en op een veilige manier te heropenen. Er is genoegzaam aangetoond dat veilig winkelen in een supermarkt kan, laat dit dan ook toe in andere handelszaken.", zegt Koen Tengrootenhuysen, voorzitter van Retail Forum Belgium.