Interieur

Shabby Chic-veiling met decoratie voor tweede verblijf

Shabby Chic-veiling met decoratie voor tweede verblijf
Onder de noemer ‘Shabby Chic’ vatte Esther Verhaeghe de Naeyer van het Brusselse veilinghuis Pierre Bergé & Associés het idee op om eens een totaal nieuw en sfeervol veilingconcept rond decoratieve objecten voor tweede verblijven uit te werken. Ze selecteerde daartoe ook zelf alle objecten waarvoor ze terug in haar Beierse achtergrond dook, waar ze net als ‘Sissi’ opgroeide in sprookjesachtige panorama’s met mooie meren, bergen, kasteelhuizen en landerijen. Tijdens haar studies in Engeland werd ze verliefd op de Britse interieurs, vaak excentriek en origineel maar steeds vol understatement en tegelijk chic & cosy. De veiling is op maandag 29 maart en de voorafgaande expo loopt van 24 t/m 28 maart.

Het concept

Het idee is nieuw en past in het plan om het aanbod van het veilinghuis nog verder te diversifiëren. Bedoeling is om 'Shabby Chic' twee maal per jaar te organiseren, rond eind maart en rond de kerstperiode. Esther Verhaeghe de Naeyer (foto rechts): "De meeste openbare veilingen verlopen volgens een vast stramien. Wij willen dat doorbreken door een thema in een welbepaalde sfeer en originele setting te plaatsen. ‘Shabby Chic’ is een catchy titel die precies samenvat wat we aanbieden. Het aanbod is tegelijk 'chic' en tegelijk wat 'bohémien'. Het gaat om een sympathieke mix van meubels en decoratieve objecten waarmee mensen hun tweede verblijf aan de kust, de bergen, de Ardennen of op het platteland origineel kunnen aankleden. Mensen moeten met plezier langskomen en zich kunnen voorstellen hoe het object een ‘eyecacher’ kan zijn in hun tweede verblijfplaats. Daarom toveren we de 2e verdieping van veilinghuis Pierre Bergé op de Brusselse Zavel om tot een warme en gezellige cocon waarbij we zelfs een chalet reconstrueren met veel houtwerk en een oud parket. De objecten worden zo in een natuurlijke habitat uitgestald. Men kan zich dan ook perfect voorstellen hoe zijn interieur juist een extra accent of karakter krijgt door het object een bepaalde plaats te geven.”

Het aanbod

Bij de selectie primeert steeds de goede smaak en de authenticiteit van de objecten. ‘Shabby Chic’ reist werkelijk door de tijd met Zweedse gepatineerde meubels uit het Gustav-tijdperk, gesneden houtwerk uit het Zwarte Woud, originele Beierse en Oostenrijkse boerderijbanken, melkkrukjes en kasten. Ook een reeks van ongebruikelijke objecten of originele curiosa leuken de veiling op, zoals juwelenkistjes; jachttrofeeën en hertengeweien; hertenkoppen, vlinders en zeepaardjes in hout; opgezette dieren zoals krabben, zee-egels, vogels… Of wat dacht u van lot 602, een wandelstok voor een zeekapitein, uit de wervel van een haai? Er is ook een bijzondere verkoop van een volledige eiken apotheekinrichting uit het Frankrijk van de 19e eeuw (lot 424) met 10 vitrinekasten, 2 hoekdeuren en 2 comptoirs. De geschatte waarde ligt tussen de 35 000 à 40 000 €. In tegenstelling tot alle andere objecten moet men naar Montauban, Frankrijk reizen om het te zien.

Praktisch

Shabby Chic-veiling, maandag 29 maart, 16u00, Veilinghuis Pierre Bergé, Grote Zavel 40, 1000 Brussel. Expo van 24 t/m 28 maart van 10u-18u.
Online catalogus op www.pba-auctions.com.
Er wordt ook een krant gedrukt met de veilingloten. Die kan aangevraagd worden via de website.