Architectuur

Shenzhen krijgt 's werelds grootste afvalverwerking

In de bergachtige buitenwijken van Shenzhen, China, moet de grootste ‘afval-naar-energie’-centrale van de wereld komen. Het team van schmidt hammer lassen architects en Gottlieb Paludan Architects heeft een internationale wedstrijd voor het ontwerp ervan gewonnen. De Shenzhen East Waste-to-Energy Plant zal 5.000 ton afval per dag verbranden, wat gelijk staat aan een derde van het afval dat de 20 miljoen inwoners van Shenzhen per jaar genereren. De fabriek zal gebruik maken van de meest geavanceerde technologie in afvalverbranding en energieopwekking. Tevens krijgt de centrale een educatieve functie voor de inwoners van Shenzhen.

Cirkelvormig complex

Anders dan de gebruikelijke rechthoekige plattegrond van industriële installaties, organiseert het winnende voorstel de gehele centrale, inclusief bijgebouwen, in een cirkelvormig gebouw. De ronde vorm beperkt de voetafdruk van de fabriek tot een minimum en verkleint daarmee de afgraving die nodig is om op de gewenste locatie te bouwen.

Geinteresseerde bezoekers bereiken de fabriek via een park en vervolgens een toegangsbrug, die tussen de schoorstenen door naar de entreezone leidt. Vanuit het bezoekerscentrum hebben ze zicht op de machines. Binnen voert een wandelpad langs de verschillende procesonderdelen, die ter plekke worden uitgelegd.

Lees verder op Architectenweb.nl