De samenwerkende brancheverenigingen in de bouw hebben bij ondernemers gepolst wat zij verwachten van de kabinetsmaatregelen in de sector. Daarin blijken architecten, ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installatiebedrijven opvallend eensgezind. Ondernemers vrezen omzet te gaan verliezen door stringente financieringseisen voor starters, de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurdersheffing.
Veel bedrijven verwachten echter profijt te hebben van de btw-verlaging naar 6% voor bestaande werken, het investeringsfonds van EUR150 miljoen voor energiebesparende maatregelen en de bijdrage van het Rijk aan startersleningen.
Oproep tot investeringen
Het Woonakkoord, waarin bovenstaande maatregelen zijn afgesproken, was bedoeld om de bouw te stimuleren. Op basis van de reacties uit de sector is niet te verwachten dat er daadwerkelijk een positief effect van zal uitgaan.Dat er in deze economisch moeilijke tijden geen geld is voor extra overheidsinvesteringen in de bouwsector is begrijpelijk. Er zijn echter manieren waarop de overheid de bouwsector kan stimuleren zonder dat dat (veel) geld hoeft te kosten. Denk daarbij aan het breder en langduriger verlagen van de btw, zorgen dat banken hun kredietverstrekking verruimen, focus op verduurzaming van vastgoed (waarmee uiteindelijk geld wordt bespaard) en stimuleren van investeringen van banken, pensioenfondsen en andere beleggers in woningbouw en hypotheken.
Verslechterende conjunctuur
Volgens de meeste bedrijven in de bouwketen zullen de resultaten in het tweede kwartaal van 2013 verder verslechteren. De architecten- en ingenieursbureaus, die over het algemeen vooraan in de bouwketen zitten, verwachten een verdere verslechtering. Dit is geen hoopvol teken voor de partijen verder in het bouwproces, zoals bouw- en installatiebedrijven.Uit de conjunctuurindicatoren komt het beeld naar voren van een verdere verslechtering in het tweede kwartaal. Een lichtpuntje voor de ingenieursbureaus is de lichte toename in de orderportefeuille. De minder hoopvolle werkgelegenheidsverwachting bij architecten- en ingenieursbureaus is echter geen goed teken. Voorlopig is er nog altijd geen verbetering van de conjunctuur in de bouwketen zichtbaar.