Wat is er duurzamer dan een goed gebouw redden van de sloop? Derksen|Windt Architecten brengt met een slimme en circulaire aanpak licht, ruimte en lucht in een bestaande basisschool.
Een school in Heemstede kwam volgens het huisvestingsplan van de gemeente in aanmerking voor sloop en nieuwbouw. Als reactie daarop hebben Derksen|Windt Architecten, samen met de directie van de basisschool, een verbouwingsplan opgesteld. Dit ontwerp ondersteunt en versterkt de onderwijskundige visie, behoudt de unieke eigenschappen van de typische hallenschool en voegt veel ruimtelijke kwaliteit toe. De renovatie werd binnen één zomervakantie gerealiseerd, en dat voor een fractie van de kosten van nieuwbouw.
In Nederland zijn er vele oudere schoolgebouwen die niet meer aan de huidige standaarden voldoen en ruimtetekort hebben, zo ook de typische hallenschool De Evenaar. In een Integraal Huisvestings Plan (IHP) stellen gemeenten, zo ook Heemstede, een meerjarenplan op. Hierin worden scholen vaak vervangen aangezien verbouwen als meer ingewikkeld en onzeker wordt gezien en omdat het toekomstige beeld moeilijker te 'verkopen' is binnen gemeenten en besturen. Dit is in de opinie van derksen|windt architecten enorm zonde, zij vinden dat duurzaamheid begint met hergebruiken wat goed is. Daarbij heeft dit schooltype, met ruime en lichte lokalen, veel potentie en authenticiteit.
Door de school niet te slopen en weer toekomstbestendig te maken is dit in de ogen van de architecten duurzaamheid zoals het moet zijn. De uitbreiding is volledig circulair en met deze verbouwing konden er voorzieningen voor frisse lucht, veiligheid en duurzame verlichting worden geïntegreerd in de school.
In het ontwerp is het dak van de overdekte binnenplaats gesloopt. Daar is een nieuw tweelaags houten volume in geplaatst als een nieuwe kern van het gebouw. Door de bijzondere dakstructuur én door maar een halve verdieping in te vullen is er binnen licht en ruimte in overvloed. Op de verdieping zijn de lerarenkamer, directiekamer en diverse kleinere onderwijsruimtes gepositioneerd. Beneden is er zo, naast ruimte voor een extra lokaal en flexibele lesplekken, een fantastische ruimte voor een podium en prachtige centrale trap ontstaan. Hiermee is er een nieuw hal als hart van de school.
De uitbreiding bestaat uit een indrukwekkende houten gelamineerde constructie die van binnen in het zicht is gelaten. Met wandopvullingen in houtskeletbouw, afgewerkt in licht vuren, ontstaat er een mooi contrast met de warmer gekleurde kolommen en liggers. Door de daklichten komt een diffuus licht wat een hele warme en rustige sfeer geeft. Van buiten heeft de mooie shed-vorm een connectie met het originele dak op de lokalen. Met de verticale houten gevelbekleding is het een ingetogen én tegelijkertijd opvallende uitbreiding.
De school kon niet sluiten of uitwijken gedurende het jaar waarmee de verbouwing in één zomervakantie moest worden uitgevoerd. Door de bouw van tevoren volledig uit te denken en zoveel mogelijk uit geprefabriceerde onderdelen op te bouwen is dit, ondanks het slechte weer, gelukt. Na de zomer konden de kinderen genieten van een toekomstbestendige en hernieuwde school.
Architectuur
Slimme en circulaire ingreep redt basisschool van de sloop
- Bron: derksen|windt architecten
- 20 juni 2024
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Boekentip: Het oude Gerechtshof Antwerpen
21 januari 2025Boekentip: BONAS - Willem van Tijen (1894-1974)
16 januari 2025Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam