Beginnen doen we met een kleine terugblik. Waar gaat het debat ook alweer over? Wie beschikt over zonnepanelen in combinatie met een ‘oude’ meter ziet die meter terugdraaien wanneer hij energie op het net overdraagt. Dat betekent dat wie in de zomer zo veel opwekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen, dat hij het niet zelf kan opgebruiken, de overbodige energie ‘doorgeeft’ aan het elektriciteitsnet. Daardoor draait de meter terug. Moet die persoon dan in de winter energie van het net gebruiken omdat zijn eigen zonnepanelen niet genoeg kunnen opwekken, dan krijg je een nuloperatie.
Gratis batterij
“Het probleem met dat oude systeem is dat sommigen het elektriciteitsnet gebruiken als een gratis batterij,” stelt Pieter. “In de zomer zetten ze hun overtollige energie op het net en in de winter halen ze die er weer af. Ze gebruiken het net dus wel, maar ze betalen er niet voor.”Bij een slimme meter wordt gekeken wanneer en hoeveel energie je op het net zet; in de winter wordt dan gekeken hoeveel je verbruikt en vervolgens wordt de rekening gemaakt. “De kritiek van mensen met zonnepanelen is natuurlijk dat ze bijdragen aan het net en wanneer ze zelf energie nodig hebben alsnog moeten betalen voor wat ze hebben afgestaan,” legt Pieter uit.
Gedragsverschuiving
Het voorstel dat momenteel op tafel ligt, garandeert dat wie nog een oude meter heeft, nog 15 jaar zal kunnen genieten van dit systeem. Daarna moet iedereen op het nieuwe systeem terechtkomen.“Hoewel ik begrip heb voor het standpunt van beide kanten, meen ik toch dat de discussie momenteel verkeerd wordt gevoerd,” zegt Pieter. “Momenteel leggen we de nadruk op wie wat verbruikt en wat de prijs daarvoor moet zijn, terwijl we eigenlijk moeten focussen op wannéér we verbruiken.”
Het argument van Pieter is eenvoudig: vandaag verbruiken we voornamelijk ’s avonds, terwijl dat moet verschuiven naar overdag: “Deze manier van leven dateert uit een tijdperk waarin we leven volgens een dag- en een nachttarief. Maar met de ruime opkomst en inburgering van kwalitatieve zonnepanelen en innovatieve huishoudtoestellen zou het tegenwoordig veel voordeliger zijn om het zwaartepunt van ons verbruik overdag te leggen. Zo kan je eenvoudig via een app je huishoudtoestellen aansturen. Denk aan een droogkast, vaatwasmachine of warmtepomp… Die kunnen perfect overdag werken.”.
Alternatief
Voor wie het toch moeilijk is om zijn consumptiegedrag te verschuiven, is er gelukkig nog wel een alternatief: batterijen. “Dan hebben we het natuurlijk niet over de AAA-exemplaartjes die je in een afstandsbediening stopt,” legt Pieter uit. “Met ESS-batterijen kun je makkelijk een dagcyclus overbruggen. Momenteel zijn die producten nog vrij duur, maar als ook zij ingeburgerd geraken, zullen we snel een prijsevolutie zien die gelijkloopt aan die van zonnepanelen.”“De overschakeling naar slimme meters zullen inderdaad een grote aanpassing vragen,” weet Pieter, “maar er komen steeds meer oplossingen om die verschuiving te faciliteren. Het wordt wennen, maar op termijn is het de beste manier om vanuit ecologisch perspectief tot een eerlijke markt te komen.”