In Vlaanderen worden 150.000 woningen verwarmd met accumulatieverwarming en elektrische boilers. De gebruiker van deze elektrische weerstandsverwarming worden momenteel geconfronteerd met een sterk verhoogde factuur door de stijging van de energieprijzen. In afwachting van een diepgaande energetische renovatie, kan de plaatsing van meet- en sturingsapparatuur soelaas bieden voor deze gezinnen. In 2019 startte Vlaanderen een pilootproject waarbij er in ruim 200 sociale woningen een zelflerende, geautomatiseerde sturing op de elektrische ruimte- en waterverwarming geplaatst werd. De resultaten toonden een energiebesparing van gemiddeld 16% op verwarming en ruim 20% voor warm water aan zonder dat het comfort verminderde. Aan de huidige prijs komt dit gemiddeld neer op een besparing van ongeveer 352 euro per jaar. Daarmee is de apparatuur, die op minder dan één uur wordt geïnstalleerd, terugverdiend op gemiddeld 15 maanden.
“Nu de energieprijzen door het dak gaan, kunnen alle beetjes helpen om de factuur te laten dalen, niet in het minst die van de meest kwetsbaren. Dit pilootproject heeft aangetoond dat er een serieuze energiebesparing gerealiseerd kan worden met een eenvoudig apparaat. Daarom rollen we deze techniek verder uit in meer dan 1.700 sociale woningen verspreid over Vlaanderen”, zegt minister Demir.
Het pilootproject bevestigt dat slimme meet- en sturingsapparatuur een enorm interessante technologie is om het energieverbruik te doen dalen. Om dat belang extra in de verf te zetten, bracht minister van energie Zuhal Demir een bezoek aan het pilootproject uitgevoerd door Thermovault, de Vlaamse scale-up die de sturing en regeling van elektrische boilers, accumulatoren en warmtepompen heeft ontwikkeld.
Gelet op de erg positieve resultaten en de beloftevolle technologie van eigen bodem wordt nu een volgende stap gezet. Bij zes sociale huisvestingsmaatschappijen (De Ideale woning, Woonhaven, WoninGent, Cordium, Woonzo, Woonpunt Zennevallei) werden 1.738 woningen in kaart gebracht met elektrische boilers op nachttarief, waarvan 635 ook worden verwarmd met accumulatoren. Al deze woningen worden nu voorzien van een energiebesparende sturing. Vlaanderen maakt hiervoor 455.000 euro vrij voor de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).
Sociale woningbouw meer inzetten als katalysator voor innovatie, daar ga ik voor” stelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. “Met dit pilootproject zullen we nu bij zes sociale huisvestingsmaatschappijen de woningen voorzien van een energiebesparende sturing. Door technologische vooruitgang boeken we zo winst voor het klimaat en voor de portefeuille van de huurder.”