Energie

Sluimerverbruik aanpakken: je prioriteit nummer één?

Toestellen gebruiken stroom, ook wanneer je ze niet gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld over stand-by-lichtjes op je computer en televisie, of de klok op je oven. Er zijn verschillende manieren om zulk sluimerverbruik (ook wel sluipverbruik genoemd) aan te pakken, maar is dat eigenlijk wel de moeite waard?
Het korte antwoord is: nee, niet echt. Tegenwoordig zijn apparaten steeds energiezuiniger waardoor ze in stand-by nauwelijks nog wat verbruiken. Je zult natuurlijk altijd wel íéts besparen door alle stekkers stelselmatig uit het stopcontact te trekken, maar je bereikt meer met een van onderstaande maatregelen.

Alternatieven met impact

Hoe kun je dan wel geld besparen? Er zijn een aantal energievreters waarvan je de impact veel sneller in je portemonnee voelt:
  1. De verwarming. Er zijn allerlei manieren om te besparen op je verwarmingskosten, maar het komt er steeds op neer dat je je leefomgeving aanpast zodat je de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Bedek bijvoorbeeld kale vloeren met een tapijt en hou jezelf warm met slippers of een pittenzak. Het is immers veel goedkoper om enkel jezelf warm te houden dan je hele huis. Daarnaast ligt het voor de hand om je woning goed te isoleren zodat je kostbare warmte niet ontsnapt.
  2. Verlichting. Als je nog altijd niet bent overgeschakeld op ledlampen, dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Schakel ook steeds het licht uit wanneer je de kamer verlaat, of installeer timers en bewegingssensors.
  3. De wasmachine. Het is lang niet altijd nodig om je wasgoed heel heet te wassen. Draai de knop op je wasmachine een paar graden terug om geld te besparen. Zo blijft je kleding ook langer mooi! En als de was eenmaal gedaan is, dan is het vanzelfsprekend stukken goedkoper om een droogrek te gebruiken in plaats van een droger.