Op vraag van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft de Vlaamse regering vandaag het licht op groen gezet voor het sluitstuk van de regelgeving rond warmtenetten. “Slechts 2 weken geleden lanceerden we de uitgebreide call groene warmte. Met deze nieuwe regels omtrent warmtenetten zetten we een volgende stap om het belang van groene warmte en warmtenetten in de verf te zetten”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.
Bij hernieuwbare energie denken velen aan zonnepanelen en windturbines. Ook warmte is echter een belangrijk onderdeel van de groene energie in Vlaanderen. De afgelopen jaren werden dan ook meerdere drempels weggewerkt om groene warmteprojecten een boost te geven en het ontstaan van warmtenetten te stimuleren. Vandaag nam de Vlaamse regering een volgende belangrijke stap in dit proces.
Zo werden er een aantal sociale maatregelen genomen voor consumenten van warmte. De definitie van een ‘beschermde afnemer’ werd uitgebreid naar huishoudelijke afnemers van thermische energie. Verder werden beschermingsmaatregelen genomen voor consumenten wanneer zij hun factuur bijvoorbeeld niet betalen of de leverancier het leveringscontract opzegt.
Vanaf 1 december tot 1 maart mogen de warmtenetbeheerders geen huishoudelijke klanten afsluiten van warmte. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “In de winterperiode verzekeren we de toevoer van warmte. Zo voorkomen we dat mensen die het al moeilijk hebben letterlijk in de kou komen te zitten.” Behalve in uitzonderlijke gevallen (zoals veiligheidsredenen, fraude of leegstand), mogen de netbeheerders in de winter dus geen klanten afsluiten van warmte.
Daarnaast werd er ook voorzien in een vergoeding voor de openbaredienstverplichtingen voor de beheerders en leveranciers van warmte. Wanneer klanten hun factuur niet betalen of een afbetalingsplan niet naleven, wordt er nog steeds warmte geleverd. Hier wordt echter niet voor betaald. Om aan de kosten tegemoet te komen die de koude- of warmtenetbeheerder en de leverancier maken, hebben ze vanaf nu recht op een vergoeding van 20 euro die 50/50 verdeeld wordt tussen de leverancier en netbeheerder.
Verwarming & Sanitair
Sluitstuk van regelgeving rond warmtenetten is klaar
- Bron: Vlaamse regering
- 4 februari 2019
Aanbevolen voor jou
Meer over Verwarming & Sanitair
Van werking tot installatie: alles over hybride warmtepompen
23 december 2024Tips van deskundigen om je leidingen te beschermen
13 december 2024Waarom dit een slimme keuze is voor jouw woning
11 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam