Vastgoed

Snel duidelijkheid nodig over woonbeleid

De huidige federale belastingaftrek voor hypothecaire leningen verdwijnt vanaf 2014. De bevoegdheid wordt overgeheveld naar de gewesten. Bouwunie verwacht van de Vlaamse regering dat ze snel en helder communiceert over haar plannen met deze en andere overgehevelde bevoegdheden zoals de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen. De Vlaming mag toch op z’n minst verwachten dat deze overheveling geen achteruitgang met zich brengt.

Het Vlinderakkoord voorziet in homogenere bevoegdheidspakketten. Vlaanderen is al dertig jaar bevoegd voor het woonbeleid. De nieuwe staatshervorming hevelt binnenkort de nog twee overgebleven federale bevoegdheden ook over: de huurwet en de woonbonus, de fiscale aftrek van de lening voor een eigen woning.
Het zal nu zaak zijn om een coherent woon- en ondersteuningsbeleid te voeren en duidelijke prioriteiten naar voor te schuiven. Welke investeringen wil de Vlaamse overheid stimuleren, en welke niet? Hoe groot bedraagt de ondersteuning en wie kan daarvan genieten? … Bouwunie pleit uitdrukkelijk voor een duidelijk en efficiënt ondersteuningsbeleid. De stroomlijning van de diverse initiatieven is welkom. Belangrijk is ook dat de subsidies, premies en andere tegemoetkomingen lang genoeg, bv. minstens een 3-tal jaren, onveranderd blijven. Dit om de (ver)bouwers kennis te laten maken met het systeem en hen over de streep te trekken. Deze stimuli moeten mee zorgen voor de betaalbaarheid van een eigen woning.

Van een botte afschaffing zoals we die onlangs kregen van de belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen (waarvoor de Vlaamse regering trouwens nog geen alternatief heeft uitgedokterd) is nu gelukkig geen sprake. De Vlaamse regering weet dat ze tegen 2014 klaar moet zijn voor deze bevoegdheidsoverheveling. Bouwunie vraagt alvast dat de regering snel en helder communiceert over wat ze precies van plan is. Wie investeert in een eigen woning moet weten waar hij of aan toe is. Bouwunie verwacht alleszins dat de woonbonus, onder welke vorm dan ook, minstens even groot is als wat de (ver)bouwers momenteel krijgen.